UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES__EEE_QUESTION_PAPER_ANSWER_KEY
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) The electric field lines and equipotential lines
A) are parallel to each otherB) are one and the same
C) cut each other orthogonallyD) can be inclined to each other at any angle
View AnswerDiscuss on this
Answer : cut each other orthogonally


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) According to Gauss's Law, the surface integral of the normal component of electric flux density D over a closed surface containing charge Q is
A) Q/?0B) ?0Q
C) QD) Q0/?0
View AnswerDiscuss on this
Answer : Q


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) Consider the following statements : A current I flows through a circular coil of one turn of radius R in the counter-clockwise direction
1) The magnetic field at the centre is inversely proportional to R
2) The magnetic moment of the coil is directly proportional to R
3) The magnetic field at its centre is directly proportional to R
4) -
A) 1 and 2
B) 1 only
C) 2 and 3
D) 3 only
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 2


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) The depth of penetration of a wave in a lossy dielectric medium increases with
A) Increasing wavelengthB) Increasing conductivity
C) Decreasing wavelengthD) Increasing permittivity
View AnswerDiscuss on this
Answer : Increasing wavelength


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) Consider the following statements associated with the basic electrostatic properties of ideal conductors :
1) The resultant field inside is zero
2) The net charge density in the interior is zero
3) Any net charges reside on the surface
4) The surface is always equipotential
5. The field just outside is zero
A) 1,2, 3 and 4
B) 3, 4 and 5 only
C) 1, 2 and 3 only
D) 2 and 3 only
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1,2, 3 and 4


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) In practice, Earth is chosen as a place of zero electric potential because it
A) is non-conductingB) is easily available reference
C) keeps losing and gaining electric charge every dayD) has almost constant potential
View AnswerDiscuss on this
Answer : has almost constant potential


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) The capacitance of a concentric spherical capacitor of shell radii x and y (x > y) is
A) 1/4??0 ln x/yB) 4??0 xy/x - y
C) 4??0 ln y/xD) 1/4??0 [1/y - 1/x]
View AnswerDiscuss on this
Answer : 4??0 xy/x - y


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) The frequency of the power wave associated with an electromagnetic wave having an E field as E = e -z/? cos (?t - Z/?), is given by
A) ?/8?B) ?/4?
C) ?/2?D) ?/?
View AnswerDiscuss on this
Answer : ?/2?


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) When the wave travels in a conducting medium, the rate of attenuation is decided by
A) Attenuation constantB) Phase constant
C) Both attenuation constant and phase constantD) Neither attenuation constant nor phase constant
View AnswerDiscuss on this
Answer : Attenuation constant


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) Uniform plane wave is
A) Longitudinal in natureB) Transverse in nature
C) Neither longitudinal nor transverse in natureD) x-directed
View AnswerDiscuss on this
Answer : Transverse in nature