UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES__EEE_QUESTION_PAPER_ANSWER_KEY
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) The correct sequence of steps needed to improve system stability is
A) Insert derivation action, Use negative feedback and Reduce gainB) Reduce gain, Use negative feedback and Insert derivation action
C) Reduce gain, Insert derivation action and Use negative feedbackD) Use negative feedback, Reduce gain and Insert derivation action
View AnswerDiscuss on this
Answer : Use negative feedback, Reduce gain and Insert derivation action


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) Which of the following points is not on the root locus of a system with the given open loop transfer function ?
G(s)H(s)=K/s(s + 1)(s + 3)
A) s = -j?3B) s = -1.5
C) s = -3D) s = -?
View AnswerDiscuss on this
Answer : s = -1.5


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) The effect of integral controller on the steady-state error ess and that on the relative stability Rs of the system is
A) Both are increasedB) ess is increased but Rs is reduced
C) ess is reduced but Rs is increasedD) Both are reduced
View AnswerDiscuss on this
Answer : ess is reduced but Rs is increased


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) The state equations in the phase various canonical form can be obtained from transfer by
A) Cascade decompositionB) Direct decomposition
C) Inverse decompositionD) Parallel decomposition
View AnswerDiscuss on this
Answer : Direct decomposition


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) The transfer function of a zero order hold given by
A) 1/sB) 1 - e-Ts
C) s(1-e-Ts)D) 1 -e -Ts/ s
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 -e -Ts/ s


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) With negative feedback, the system stabili and system gain respectively
A) Increases and increasesB) Increases and decreases
C) Decreases and increasesD) Decreases and decreases
View AnswerDiscuss on this
Answer : Increases and decreases


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) The non-linearity represents
A) Dead Zero
B) Coulomb frication
C) Saturation
D) Hysteresis
View AnswerDiscuss on this
Answer : Saturation


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) What is the number of turns of wire needed to provide a potentiometer with a resolution of 005 percent
A) 200 turnsB) 2000 turns
C) 20 turnsD) 20000 turns
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2000 turns


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) Consider the following properties attributed to state model of a system : Which of the below statements are correct
1) State model is unique
2) Transfer function for the system unique
3) State model can be derived from transfer function of the system
4) -
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2 only
C) 2 and 3 only
D) 1 and 3 only
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 and 3 only


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) A discrete time system is stable if all the roots of the characteristic equation lie
A) Outside the circle of unit radiusB) Within the circle of unit radius
C) Outside the circle of radius equal to 3-unitsD) On the circle of infinite radius
View AnswerDiscuss on this
Answer : Within the circle of unit radius