UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES__EEE_QUESTION_PAPER_ANSWER_KEY
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) The dominant poles of a servo-system
located at s = (- 2t 2). The damping ratio of the system is
A) 1B) 0.8
C) 0.707D) 0.6
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.707


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) for a unity feedback control with G(s)=9/s(s+3), the damping ratio is
A) 0.5B) 1
C) 0.707D) 0.33
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.5


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) The overall transfer function of a second order control system is given by,
C(s) / R(s) = 2 / s2 + 3s + 2
The time response of this system, when subjected to a unit step response is
A) 1 - e -2t + 2e-tB) 1 + e -2t + 2e -t
C) 1 - 2e -t + e -2tD) 1 + e -2t
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 - 2e -t + e -2t


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) The position and velocity error coefficients for the system of transfer function,
G(s) = 50/(1 + 0.1s)(1 + 2s)
are respectively
A) Zero and zeroB) Zero and infinity
C) 50 and zeroD) 50 and infinity
View AnswerDiscuss on this
Answer : 50 and zero


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) Consider the open-loop transfer function :
G(s)H(s) = 5(s + 1)/s2(s + 5)(s + 12)
Thesteady-state error due to a ramp input is
A) 0B) 5
C) 12D) 8
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) What will be the gain margin in dB of a system having the following open loop transfer function
G(s)H(s) = 2/s(s+1)
A) 0B) 2
C) 1/2D) 8
View AnswerDiscuss on this
Answer : 8


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) For a unit step input, a system with forward path transfer function
G(s) = 20/s2
and feedback path transfer function H(s) = (s + 5) has a steady-state output of
A) 2B) 0.5
C) 1D) 0.2
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.2


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) By adding a pole at the origin of s-plane, the Nyquist plot of a system will rotate by (a) 90 in anti-clockwise direction
A) 90 in anti-clockwise directionB) 90 in clockwise direction
C) 180 in anti-clockwise directionD) 180 in clockwise direction
View AnswerDiscuss on this
Answer : 90 in clockwise direction


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) The characteristic equation of a feedback control system is s4 + s3 + 2s2 + 4s + 15 = 0
The number of roots in the right half of the s-plane is
A) 4B) 3
C) 2D) 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) In the Bode plot of a unity feedback control system, the value of phase of G(j?) at the gain cross-over frequency is -125. The phase margin of the system is
A) -125B) -55
C) 55D) 125
View AnswerDiscuss on this
Answer : 55