UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES__EEE_QUESTION_PAPER_ANSWER_KEY
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) In a balanced 3-phase 200 V circuit, the line current is 115.5 A. When the power is measured by two wattmeter method, one of the wattmeters reads 20 kW and the other one reads zero. What is the power factor of the load
A) 0.5B) 0.6
C) 0.7D) 0.8
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.5


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) A coil having an inductance of 0.5 H and a resistance of 60 ? is connected in series with a capacitance of 10 ?F. The coil is connected to 100 V ac supply. What is the source frequency and current flowing in the circuit under resonance condition
A) 7.121 Hz and 16.7 AB) 7.121 Hz and 1.67 A
C) 71.121 Hz and 16.7 AD) 71.21 Hz and 1.67 A
View AnswerDiscuss on this
Answer : 71.21 Hz and 1.67 A


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) Three equal impedances are first connected in delta across a 3-phase balanced supply. If the same impedances are connected in star across the same supply then
A) Phase current will be one-thirdB) Line current will be one-third
C) Power consumed will be one-thirdD) Phase current will remain the same
View AnswerDiscuss on this
Answer : Phase current will be one-third


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) A Hurwitz polynomial D(s) must satisfy two conditions. One is the polynomial is real when s is real. What is the other condition
A) Roots of D(s) have real parts which are positive and non-zeroB) Roots of D(s) have imaginary parts which are negative
C) Roots of D(s) have real parts which are either zero or negativeD) Roots of D(s) have real parts which are positive or zero
View AnswerDiscuss on this
Answer : Roots of D(s) have real parts which are positive and non-zero


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) The unit impulse response of a system is given as c(t) = -4e-t + 6e-2t. The step response of the same system for t > 0 is equal to
A) 3e-2t + 4e-t + 1B) -3e-2t + 4e-t + 1
C) -3e-2t + 4e-t - 1D) 3e-2t - 4e-t + 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : -3e-2t + 4e-t - 1


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) Four ammeters Mx, M2, M3 and M4 with the ' following specifications are available. (Full scale, accuracy value as percentage of FS)
M1 = 20 0.10; M2 = 10 0.20; M3 = 5 0.50; and M4 = 1 1.00
A current of 1 A is to be measured. To obtain minimum error in the reading one should select meter
A) M1B) M2
C) M3D) M4
View AnswerDiscuss on this
Answer : M4


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) In an induction type energy meter, the steady speed attained by the rotating disc is Which of the above are correct ?
1) Proportional to the deflecting torque
2) Proportional to the resistance of the path of eddy currents
3) Inversely proportional to the effective readings of disc from its axis
4) Inversely proportional to the square of brake magnet flux
A) 1, 2 and 3 only
B) 1, 2 and 4 only
C) 2, 3 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2, 3 and 4 only


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) Consider the following functions :Which of the below functions are LC driving point impedance
1) (s2 + 1) (s2 + 3)/s(s2+2)
2) s(s2 + 1) (s2+3)/(s2+0.5)(s2 + 2)
3) (s4 + 4s2 + 3)/s2 + 2S
4) s4 + 2.5s + 1
A) 1, 2, 3 and 4
B) 2 and 3 only
C) 1 and 2 only
D) 3 and 4 only
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 2 only


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) A dc voltmeter has a sensitivity of 1000 Q/V. When it measures half full scale in 100 V range, the current through the voltmeter is
A) 100 mAB) 50 mA
C) 1 mAD) 0.5 mA
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.5 mA


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) Two wattmeter method is employed to measure power in a 3-phase balanced system with the current coil connected in the A and C lines. The phase sequence is ABC. If the wattmeter with its current coil in A-phase line reads zero, then the power factor of the 3-phase load will be
A) Zero laggingB) Zero leading
C) 0.5 laggingD) 0.5 leading
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.5 lagging