UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES__EEE_QUESTION_PAPER_ANSWER_KEY
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) The function of input attenuators in measuring instruments, like VTVM and CRO, is to
A) Increase the input impedanceB) Attenuate the frequency range
C) Attenuate the input signal amplitude without altering the frequency contentsD) Attenuate the input impedance
View AnswerDiscuss on this
Answer : Attenuate the input signal amplitude without altering the frequency contents


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) With the help of which bridge are the capacitance and dielectric loss of a capacitor generally measured
A) De SautyB) Wien series
C) AndersonD) Schering
View AnswerDiscuss on this
Answer : Schering


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) The deflection of a hot wire instrument depends on
A) Instantaneous value of alternating currentB) Average value of current
C) RMS value of alternating currentD) Voltage instead of current
View AnswerDiscuss on this
Answer : RMS value of alternating current


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) A DVM uses 10 MHz clock and has a voltage controlled generator which provides a width of 5 s/volt of unit signal. 10 V input signal would correspond to a pulse count of
A) 500B) 750
C) 250D) 1000
View AnswerDiscuss on this
Answer : 500


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) A resistance strain gauge with a gauge factor of 20 is fastened to a steel member subjected to a stress of 100 N/mm2. The modulus of elasticity of steel is approximately 2 x 105 N/mm2. The percentage change in resistance is
A) 1.50B) 1.00
C) 0.15D) 0.10
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.10


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) The resistance of 125 ? strain gauge changes by 1 ?.for 4000 micro-strain. The gauge factor for strain gauge is
A) 1.5B) 2.0
C) 2.5D) 3.0
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2.0


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) Delay line is essential in a CRO, to ensure that
A) Vertical signal starts after the retrace period of sweep signalB) The sweep reaches the horizontal plates before the desired signal under consideration
C) Initial part of signal to be observed is not lostD) all of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : all of the above


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) Which of the following ADC has highest accuracy
A) Successive approximation typeB) Flash or parallel type
C) Single slope integration typeD) Dual slope integration type
View AnswerDiscuss on this
Answer : Dual slope integration type


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) A unity feedback second order control syst is characterized by the open loop tran K
function (s) = K/ s(Js + B)
J = moment of inertia, B = damping constant and K = system gain
The transient response specification which is not affected by system gain variation is
A) Peak overshootB) Rise time
C) Settling timeD) Time to peak overshoot
View AnswerDiscuss on this
Answer : Settling time


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) Consider the following transducers : Which of the below are active transducers ?
1) LVDT
2) Piezoelectric
3) Thermocouple
4) Photovoltaic cell
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 2 and 3 only
D) 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2, 3 and 4