UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES__EEE_QUESTION_PAPER_ANSWER_KEY
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) There are no transients in pure resistance circuit because they
A) Offer high resistanceB) Obey Ohm's law
C) Have no stored energyD) Are linear circuits
View AnswerDiscuss on this
Answer : Have no stored energy


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) As shown in the figure, 1 ? resistance is connected across a source that has a load line v + i = 100. The current through the resistance is
A) 25 A
B) 60 A
C) 100 A
D) 200 A
View AnswerDiscuss on this
Answer : 60 A


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) The initial and final values of f(t) = 15 - lOt - 10et are respectively
A) 5 and ?B) 5 and ?
C) 15 and ?D) 15 and 10
View AnswerDiscuss on this
Answer : 5 and ?


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) The pole-zero pattern of a certain filter is shown in figure.The filter must be
A) Low-pase type
B) High-pass type
C) Band-pass type
D) All-Pass type
View AnswerDiscuss on this
Answer : Low-pase type


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) A single-phase ac voltage source has 200 V rms and a system connected consumes an active power of 300 W. What is the reactive power consumed by the system if 2-6 A rms current is drawn
A) 100 VARB) 200 VAR
C) 300 VARD) 400VAR
View AnswerDiscuss on this
Answer : 400VAR


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) The transfer function of a low-pass RC network is
A) RCs (1+RCs)B) 1/(1+RCs)
C) RC/(1+RCs)D) s/(1+RCs)
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1/(1+RCs)


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) An RLC resonant circuit has a resonance frequency of 15 MHz and bandwidth of 10 kHz. If C = 150 pF, then effective resistance of the circuit will be
A) 29.5 ?B) 14.75 ?
C) 9.5 ?D) 4.7 ?
View AnswerDiscuss on this
Answer : 4.7 ?


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) Consider the following two types of non-identical sources : Regarding the mode of their connection in a circuit
1) Voltage sources e1(t) and e2(t)
2) Current sources i1(t) and i2(t)
3) -
4) -
A) 1 cannot be connected in parallel, and 2 cannot be connected in series
B) 1 cannot be connected in series, and 2 cannot be connected in parallel
C) Both 1 and 2 cannot be connected in series
D) Both 1 and 2 cannot be connected in parallel
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 cannot be connected in parallel, and 2 cannot be connected in series


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) In a series resonant circuit, maximum voltage across L occurs at
A) Resonant frequencyB) Slightly below resonant frequency
C) Slightly above resonant frequencyD) At a frequency where I is maximum
View AnswerDiscuss on this
Answer : Slightly above resonant frequency


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) Two wattmeters are used to measure the power in a 3-phase balanced system. What is the power factor of the load when one wattmeter reads twice the other
A) 0B) 0.5
C) 0.866D) 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : 0.866