UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES_Question_paper_with_answer_key
NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
1) Consider the following pairs. Which of the above pairs are correctly matched ?
1) Somatic Cell Nuclear Transfer -  Reproductive Cloning
2) DNA seqencing -  Forensic tests
3) Polymerase Chain Reaction -  Biodegradable Plastics
4) . -  .
A) 1 onlyB) 1 and 2 only
C) 2 and 3 onlyD) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 2 only


GEOGRAPY > EARTH
2) Which of the following geographical/natural regions is declared "World Heritage Site"
A) Spiti ValleyB) Maikal hills
C) Shivalik hillsD) Western Ghats
View AnswerDiscuss on this
Answer : Western Ghats


GEOGRAPY > NATIONAL_PARK
3) Which one ofthe following is spread over three States
A) Mudumalai Wildlife SanctuaryB) National Chambal Sanctuary
C) Eravikulam National ParkD) Bandhavgarh National Park
View AnswerDiscuss on this
Answer : Mudumalai Wildlife Sanctuary


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
4) Which one of the following became extinct in India a few decades ago and is proposed to be reintroduced
A) CheetahB) Gharial
C) Salt water crocodileD) Snow leopard
View AnswerDiscuss on this
Answer : Cheetah


GEOGRAPY > CROPS
5) Consider the following pairs. Which of the above pairs are correctly matched.
1) Coffee Board -  Bengaluru
2) Tea Board -  Guwahati
3) Tobacco Board -  Hyderabad
4) . -  .
A) 1 onlyB) 1 and 2 only
C) 2 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 only


CIVICS > GENERAL
6) India is a member of following.Select the correct answer using the code given below
1) Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) -  _
2) Asian Development Bank (ADB) -  _
3) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) -  _
4) World Trade Organization (WTO) -  _
A) 1 and 3 onlyB) 2 and 4 only
C) 2, 3 and 4 onlyD) 1,2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 and 4 only


GEOGRAPY > EARTH
7) Which of the following are sources of methane, a greenhouse gas. Select the correct answer using the a given below
1) Domestic animals
2) Coai mining
3) Wetlands
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


HISTORY > MEDIEVAL
8) At which one of the following places are cave paintings of prehistoric times found
A) AmarkantakB) Badami
C) BhimbetkaD) Nasik
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bhimbetka


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
9) Duodenum in human body is a part of
A) Digestive systemB) Excretory system
C) Reproductive systemD) Respiratory system
View AnswerDiscuss on this
Answer : Digestive system


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
10) Which one of the following is a viral disease
A) DiphtheriaB) Influenza
C) MalariaD) Typhoid
View AnswerDiscuss on this
Answer : Influenza