UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES_EC_2014_Answer_Key_Question_par
ENGINEERING > ELECTRONICS
1) The correlation function of a wide-sense stationary random process representing a non-deterministic signal is
A) not a deterministic functionB) deterministic,but not symmetric function
C) sometimes non-deterministic functionD) always deterministic and symmetric function
View AnswerDiscuss on this
Answer : always deterministic and symmetric function


ENGINEERING > ELECTRONICS
2) What is an advantage of MOS transistor structure in integrated circuits?
A) Faster switchingB) Less capacitance
C) Higher component density and lower costD) Lower resistance
View AnswerDiscuss on this
Answer : Higher component density and lower cost


ENGINEERING > ELECTRONICS
3) An LTI system has a wide-sense stationary (WSS) input signal with zero mean. Its output is
A) non-zero mean and non-WSS signalB) zero mean and WSS signal
C) non-zero mean and WSS signalD) zero mean and non-WSS signal
View AnswerDiscuss on this
Answer : zero mean and WSS signal


ENGINEERING > ELECTRONICS
4) Which of the following statements are correct in association with the superposition theorem? Select the correct answer using the code given below.
1) It is applicable to networks having more than one source
2) It is used to determine the current in a branch or voltage across branch
3) It is applicable to direct current circuits only
4) It is applicable to networks having linear and bilateral elements
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 1, 3 and 4
D) 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 4


ENGINEERING > ELECTRONICS
5) A network N consists of resistors, dependent and independent voltage and current sources. If the current in one particular resistance is 1 A, it will be doubled if the values of all the
A) independent voltage sources are doubledB) independent current sources are doubled
C) dependent and independent voltage and current sources are doubledD) independent voltage and current sources are doubled
View AnswerDiscuss on this
Answer : independent voltage sources are doubled


ENGINEERING > ELECTRONICS
6) The reactances of a 10 F capacitor at f = 0 Hz (d.c.) and f = 50 Hz are respectively
A) ? and 318.47 ?B) 10.0 ? and 318.47 ?
C) ? and 31.84 ?D) 0.01 ? and 31.84 ?
View AnswerDiscuss on this
Answer : ? and 318.47 ?


ENGINEERING > ELECTRONICS
7) Consider the following statements : Any element is redundant if connected in
1) series with an ideal current source
2) parallel with an ideal current source
3) series with an ideal voltage source
4) parallel with an ideal voltage source
A) 1 and 3
B) 1 and 4
C) 2 and 3
D) 2 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 4


ENGINEERING > ELECTRONICS
8) Inductive reactance X is a function of inductance L and frequency f The value of X increases when
A) both L and f increaseB) L increases and f decreases
C) both L and f decreaseD) L decreases and f increases
View AnswerDiscuss on this
Answer : both L and f increase


ENGINEERING > ELECTRONICS
9) An alternating voltage is given by the equation
v = 282.84 sin ( 377t + ?6)
What are the value of r.m.s voltage, frequency and time period?
A) 20 V, 60 Hz and 0.0167 sB) 200 V, 50 Hz and 0.02 s
C) 200 V, 60 Hz and 0.0167 sD) 20 V, 50 Hz and 0.0167 s
View AnswerDiscuss on this
Answer : 200 V, 60 Hz and 0.0167 s


ENGINEERING > ELECTRONICS
10) If a capacitor is energized by a symmetrical square-wave current source, then the steady-state voltage across the capacitor will be
A) a square waveB) a triangular wave
C) a step functionD) an impulse function
View AnswerDiscuss on this
Answer : a triangular wave