UPSC_Exams > UPSC_Indian_Engineering_Services_Answer > UPSC_IES_EC_2014_Answer_Key_Question_par
ENGINEERING > ELECTRONICS
1) The driving-point impedance of the network shown in the figure has zero at -4 and poles at -2j5.
If Z(0)=1, the values of R,L and C are respectively
A) 14,1 and 429
B) 1,14 and 429
C) 429,14 and 1
D) 1,2 and 229
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1,14 and 429


ENGINEERING > ELECTRONICS
2) If Z(s)= (s + 4)(s + 9)/(s + 1)(s + 16) is a driving-(s+l)(s+6) point impedance, it represents an
A) R-C impedanceB) R-L impedance
C) L-C impedanceD) R-L-C impedance
View AnswerDiscuss on this
Answer : R-L-C impedance


ENGINEERING > ELECTRONICS
3) The numerical value of the ratio of electric field intensity E and magnetic field intensity H is
A) 350 ?B) 377 ?
C) 37.7 ?D) 35 ?
View AnswerDiscuss on this
Answer : 377 ?


ENGINEERING > ELECTRONICS
4) Consider a long line charge of X coulomb/metre perpendicular to the plane of a paper. The electrical field lines and equi-potential surfaces are respectively
A) radial,cylindrical concentric with line chargeB) cylindrical concentric with line charge, radial
C) radial, radial but opposite in directionD) concentric with line charge.parallel to line charge
View AnswerDiscuss on this
Answer : radial,cylindrical concentric with line charge


ENGINEERING > ELECTRONICS
5) Which of the following statements about electric field lines associated with electric charges is false?
A) Electric field lines can be either straight or curvedB) Electric field lines form closed
C) Electric field lines begin on positive charges and end on negative chargesD) Electric field lines do not intersect
View AnswerDiscuss on this
Answer : Electric field lines form closed


ENGINEERING > ELECTRONICS
6) Which of the following represents Maxwell's divergence equation for static electric field?
A) ? . B=0B) ? X H=0
C) ? . B=D) ? X H=
View AnswerDiscuss on this
Answer : ? . B=0


ENGINEERING > ELECTRONICS
7) A current of 5 A passes along the axis of a cylinder of 5 cm radius. The flux density at the surface of the cylinder is
A) 2TB) 20T
C) 200TD) 2000T
View AnswerDiscuss on this
Answer : 20T


ENGINEERING > ELECTRONICS
8) Maxwell's major contribution to EM theory was to assert
A) that an electric field varying with time in free space gives rise to a currentB) that a magnetic field varying with time gives rise to an electric field
C) that a magnetic field varying with space gives rise to an electric fieldD) that energy density due to an electric field is 12?E2
View AnswerDiscuss on this
Answer : that a magnetic field varying with time gives rise to an electric field


ENGINEERING > ELECTRONICS
9) Consider the following statements regarding Maxwell's equation in differential form :Which of the below statements are correct?
1) For free space ?xH = (? + j??)E
2) For free space, ?.D = ?
3) For steady current, ?xH = J
4) For static electric field, ?.D = ?
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) 4 and 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3 and 4


ENGINEERING > ELECTRONICS
10) The equation which states the non-existence of isolated magnetic pole is
A) ?.D = ?B) ?.B = 0
C) ?.J = ???tD) ? x H= j
View AnswerDiscuss on this
Answer : ?.B = 0