UPSC_Exams > Civil_service_exam > PAPER_2_2014_ANSWER_KEY
FARMING > GENERAL
1) What are the significance's of a practical approach to sugarcane production known as 'Sustainable Sugarcane Initiative? Select the correct answer using the code given below
1) Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation
2) Drip irrigation can be practiced very effectively in this
3) There is no application of chemical / inorganic fertilizers at all in this
4) The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation
A) 1 and 3 only
B) 1,2 and 4 only
C) 2, 3 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2, 3 and 4 only


GEOGRAPY > EARTH
2) If a wetland of international importance is brought under the 'Montreux Record', what does it imply?
A) Changes in ecological character have occurred, are occurring or are likely to occur in the wetland as a result of human interferenceB) The country in which the wetland is located should enact a law to prohibit any human activity within five kilometres from the edge of the wetland
C) The survival of the wetland depends on the cultural practices and traditions of certain communities living in its vicinity and therefore the cultural diversity therein should not be destroyedD) It is given the status of 'World Heritage Site'
View AnswerDiscuss on this
Answer : The survival of the wetland depends on the cultural practices and traditions of certain communities living in its vicinity and therefore the cultural diversity therein should not be destroyed


GEOGRAPY > OCEAN
3) Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the Ten Degree Channel'?
A) Andaman and NicobarB) Nicobar and Sumatra
C) Maldives and LakshadweepD) Sumatra and Java
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sumatra and Java


CIVICS > GENERAL
4) Consider the following pairs : Programme/Project Ministry Which of the above pairs is/are correctly matched?
1) Drought-Prone -  Ministry of Area Programme Agriculture
2) Desert Development -  Ministry of Programme Environment and Forests
3) National Watershed -  Ministry Development Project of Rural for Rainfed Areas Development
4) . -  .
A) 1 and 2 onlyB) 3 only
C) 1, 2 and 3D) none
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3 only


GENERAL > GENERAL
5) With reference to Bombay Natural History Society (BNHS), consider the following statements : Which of the statements given above is/are correct?
1) It is an autonomous organization under the Ministry of Environment and Forests.
2) It strives to conserve nature through action-based research, education and public awareness.
3) It organizes and conducts nature trails and camps for the general public.
4) -
A) 1 and 3 only
B) 2 only
C) 2 and 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 3 only


GENERAL > GENERAL
6) With reference to Global Environment Facility, which of the following statements is /are correct?
A) It serves as financial mechanism for 'Convention on Biological Diversity' and 'United Nations Framework Convention on Climate ChangeB) It undertakes scientific research on environmental issues at global level
C) It is an agency under OECD to facilitate the transfer of technology and funds to underdeveloped countries with specific aim to protect their environmentD) Both (A) and (B)
View AnswerDiscuss on this
Answer : It is an agency under OECD to facilitate the transfer of technology and funds to underdeveloped countries with specific aim to protect their environment


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
7) With reference to technologies for solar power production, consider the following statements : Which of the statements given above is/are correct?
1) 'Photovoltaics' is a technology' that generates electricity by direct conversion of light into electricity, while 'Solar Thermal' is a technology that utilizes the Sun's rays to generate heat which is further used in electricity generation process.
2) Photovoltaics generates Alternating Current (AC), while Solar Thermal generates Direct Current (DC)
3) India has manufacturing base for Solar Thermal technology, but not for Photovoltaics
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1, 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this
Answer : none


GEOGRAPY > EARTH
8) Consider the following languages : Which of the below has /have been declared as 'Classical Language/ Languages' by the Government?
1) Gujarati
2) Kannada
3) Telugu
4) -
A) 1 and 2 only
B) 3 only
C) 2 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 and 3 only


GEOGRAPY > NATIONAL_PARK
9) Consider the following pairs : Which of the above pairs is /are correctly matched?
1) Dampa Tiger Reserve -  Mizoram
2) Gumti Wildlife Sanctuary -  Sikkim
3) Saramati Peak -  Nagaland
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 3 only


CIVICS > GENERAL
10) With reference to a conservation organization called Wetlands International', which of the following statements is /are correct? Select the correct answer using the code given below
1) It is an intergovernmental organization formed by the countries which are signatories to Ramsar Convention.
2) It works at the field level to develop and mobilize knowledge, and use the practical experience to advocate for better policies.
3) -
4) -
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 only