UPSC_Exams > Civil_service_exam > CIVIL_SERVICE_MAIN_2013
CIVICS > GENERAL
1) The balance of payments of a country is a systematic record of
A) all import and export transactions of a country during a given period of time, normally a yearB) goods exported from a country during a year
C) economic transaction between the government of one country to anotherD) capital movements from one country to another
View AnswerDiscuss on this
Answer : all import and export transactions of a country during a given period of time, normally a year


CIVICS > GENERAL
2) The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of
1) liquidity of assets
2) branch expansion
3) merger of banks
4) winding-up of banks
A) 1 and 4 only
B) 2, 3 and 4 only
C) 1, 2 and 3 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2, 3 and 4


CIVICS > GENERAL
3) An increase in the Bank Rate generally indicates that the
A) market rate of interest is likely to fallB) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
C) Central Bank is following an easy money policyD) Central Bank is following a tight money policy
View AnswerDiscuss on this
Answer : Central Bank is following a tight money policy


CIVICS > GENERAL
4) In India, deficit financing is used for raising resources for
A) economic developmentB) redemption of public debt
C) adjusting the balance of paymentsD) reducing the foreign debt
View AnswerDiscuss on this
Answer : economic development


HISTORY > ANCIENT
5) Which of the following characterizes/ characterize the people of Indus Civilization?
1) They possessed great palaces and temples
2) They worshipped both male and female deities
3) They employed horse-drawn chariots in warfare
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1, 2 and 3
D) None of the statements given above is correct
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 only


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
6) Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1) Chikungunya
2) Hepatitis B
3) HIV-AIDS
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 and 3 only


HISTORY > ANCIENT
7) Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1) The surest way of annihilating Karma is to practice penance
2) Every object, even the smallest particle has a soul
3) Karma is the bane of the soul and must be ended
4) --
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
8) Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms?
A) EcotoneB) Ecological niche
C) HabitatD) Home range
View AnswerDiscuss on this
Answer : Ecological niche


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
9) Photochemical smog is a resultant of the reaction among
A) N02, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlightB) CO, 02 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
C) CO, C02 and N02 at low temperatureD) high concentration of N02, O3 and CO in the evening
View AnswerDiscuss on this
Answer : N02, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
10) Consider the following minerals : Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
1) Calcium
2) Iron
3) Sodium
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3