UPSC_Exams > Civil_service_exam > CIVIL_SERVICE_MAIN_2013
NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
1) With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements :
1) A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other
2) Food chains are found within the populations of a species
3) A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others
4) -
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 1, 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 only


GEOGRAPY > RIVER
2) Consider the following pairs :National Park and River flowing through the Park
1) Corbett National Park -  Ganga
2) Kaziranga National Park -  Manas
3) Silent Valley National Park -  Kaveri
4) . -  .
A) 1 and 2B) 3 only
C) 1 and 3D) none
View AnswerDiscuss on this
Answer : none


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
3) Consider the following organisms : Which of the above is/are used as biofertilizer/biofertilizers?
1) Agaricus
2) Nostoc
3) Spirogyra
4) -
A) 1 and 2
B) 2 only
C) 2 and 3
D) 3 only
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 only


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
4) Which of the following adds/add nitrogen to the soil?
1) Excretion of urea by animals
2) Burning of coal by man
3) Death of vegetation
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 3 only


GEOGRAPY > EARTH
5) In which of the following States is lion-tailed macaque found in its natural habitat?
1) Tamil Nadu
2) Kerala
3) Karnataka
4) Andhra Pradesh
A) 1, 2 and 3 only
B) 2 only
C) 1, 3 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3 only


HISTORY > ANCIENT
6) Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
A) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monksB) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
C) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to itD) There is no material difference between the two
View AnswerDiscuss on this
Answer : Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks


HISTORY > ANCIENT
7) Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
A) The extinction of the flame of desireB) The complete annihilation of self
C) A state of bliss and restD) A mental stage beyond all comprehension
View AnswerDiscuss on this
Answer : The extinction of the flame of desire


CIVICS > GENERAL
8) According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?
A) Fundamental RightsB) Fundamental Duties
C) Directive Principles of state PolicyD) Fundamental Rights Fundamental Duties
View AnswerDiscuss on this
Answer : Directive Principles of state Policy


CIVICS > GENERAL
9) The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
A) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919B) Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
C) there was no Indian member in the Simon CommissionD) the Simon Commission suggested the partition of the country
View AnswerDiscuss on this
Answer : there was no Indian member in the Simon Commission


HISTORY > INDIAN_NATIONAL_MOVEMENT
10) Quit India Movement was launched in response to
A) Cabinet Mission PlanB) Cripps Proposals
C) Simon Commission ReportD) Wavell Plan
View AnswerDiscuss on this
Answer : Cripps Proposals