UPSC_Exams > Civil_service_exam > CIVIL_SERVICE_MAIN_2013
CIVICS > PARLIAMENT
1) The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties
A) with the consent of all the StatesB) with the consent of the majority of States
C) with the consent of the States concernedD) without the consent of any State
View AnswerDiscuss on this
Answer : without the consent of any State


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
2) In the grasslands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of
A) insects and fungiB) limited sunlight and paucity of nutrients
C) water limits and fireD) None of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : water limits and fire


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
3) Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?
A) Oceans, lakes, grasslands, mangrovesB) Mangroves, oceans, grasslands, lakes
C) Mangroves, grasslands, lakes, oceansD) Oceans, mangroves, lakes, grasslands
View AnswerDiscuss on this
Answer : Mangroves, grasslands, lakes, oceans


GEOGRAPY > SOIL
4) Contour bunding is a method of soil conservation used in
A) desert margins, liable to strong wind actionB) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
C) scrublands, liable to spread of weed growthD) None of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : None of the above


CIVICS > GENERAL
5) The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
A) To provide self-governanceB) To recognize traditional rights
C) To create autonomous regions in tribal areasD) To free tribal people from exploitation
View AnswerDiscuss on this
Answer : To create autonomous regions in tribal areas


CIVICS > ACT
6) Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?
A) State Forest DepartmentB) District Collector/Deputy Commissioner
C) Tahsildar/Block Development Officer/Mandal Revenue OfficerD) Gram Sabha
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gram Sabha


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
7) Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by
A) bacteriaB) protozoa
C) mouldsD) viruses
View AnswerDiscuss on this
Answer : moulds


CIVICS > GENERAL
8) 'Economic Justice' as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in
A) the Preamble and Fundamental Rights theB) the Preamble and the Directive Principles of State Policy
C) the Fundamental Rights and the Directive Principles of State PolicyD) None of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : the Preamble and the Directive Principles of State Policy


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
9) Due to improper/indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste?
1. Beryllium
2. Cadmium
3. Chromium
4. Heptachlor
5. Mercury
6. Lead
7. Plutonium
A) 1, 3, 4, 6 and 7 onlyB) 1, 2, 3, 5 and 6 only
C) 2, 4, 5 and 7 onlyD) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2, 3, 5 and 6 only


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
10) Acid rain is caused by the pollution of environment by
A) carbon dioxide and nitrogenB) carbon monoxide and carbon dioxide
C) ozone and carbon dioxideD) nitrous oxide and sulphur dioxide
View AnswerDiscuss on this
Answer : nitrous oxide and sulphur dioxide