UPSC_Exams > Civil_service_exam > CIVIL_SERVICE_MAIN_2013
CIVICS > PARLIAMENT
1) Consider the following statements : Which of the statements given above is /are correct?
1) An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only.
2) If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India.
3) -
4) -
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
View AnswerDiscuss on this
Answer : Neither 1 nor 2


CIVICS > PARLIAMENT
2) Consider the following statements : Attorney General of India can
1) take part in the proceedings of the Lok Sabha
2) be a member of a committee of the Lok Sabha
3) speak in the Lok Sabha
4) vote in the Lok Sabha
A) 1 only
B) 2 and 4
C) 1, 2 and 3
D) 1 and 3 only
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
3) With reference to the usefulness of the by-products of sugar industry, which of the following statements is /are correct?
1) Bagasse can be used as biomass fuel for the generation of energy.
2) Molasses can be used as one of the feedstocks for the production of synthetic chemical fertilizers.
3) Molasses can be used for the production of ethanol.
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 3 only


GEOGRAPY > EARTH
4) Variations in the length of daytime and nighttime from season to season are due to
A) the earth's rotation on its axisB) the earth's revolution round the sun in an elliptical manner
C) latitudinal position of the placeD) revolution of the earth on a tilted axis
View AnswerDiscuss on this
Answer : revolution of the earth on a tilted axis


GEOGRAPY > RIVER
5) The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1) It occupies a linear rift valley
2) It flows between the Vindhyas and the Satpuras
3) The land slopes to the west from Central India
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3
C) 1 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 only


GEOGRAPY > EARTH
6) On the planet earth, most of the freshwater exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion
A) is found in atmosphere as moisture and cloudsB) is found in freshwater lakes and rivers
C) exists as groundwaterD) exists as soil moisture
View AnswerDiscuss on this
Answer : exists as groundwater


GEOGRAPY > EARTH
7) Consider the following pairs :
1) Nokrek Bio-sphere Reserve -  Garo Hills
2) Logtak (Loktak) Lake -  Barail Range
3) Namdapha National Park -  Dafla Hills
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1,2 and 3D) none
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 only


GEOGRAPY > EARTH
8) Consider the following : Which of the above are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?
1. Electromagnetic radiation
2. Geothermal energy
3. Gravitational force
4. Plate movements
5. Rotation of the earth
6. Revolution of the earth
A) 1, 2, 3 and 4 onlyB) 1, 3, 5 and 6 only
C) 2, 4, 5 and 6 onlyD) 1, 2, 3, 4, 5 and 6
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2, 4, 5 and 6 only


CIVICS > GENERAL
9) Which of the following bodies does not/do not find mention in the Constitution?
1) National Development Council
2) Planning Commission
3) Zonal Councils
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


HISTORY > INDIAN_NATIONAL_MOVEMENT
10) The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
A) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-thirdB) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
C) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdomD) writing off all peasant debts
View AnswerDiscuss on this
Answer : the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third