UPSC_Exams > Civil_service_exam > CIVIL_SERVICE_MAIN_2013
FARMING > GENERAL
1) Many transplanted seedlings do not grow because
A) the new soil does not contain favourable mineralsB) most of the root hairs grip the new soil too hard
C) most of the root hairs are lost during transplantationD) leaves get damaged during transplantation
View AnswerDiscuss on this
Answer : most of the root hairs are lost during transplantation


GEOGRAPY > POPULATION
2) Economic growth in country X will necessarily have to occur if
A) there is technical progress in the world economyB) there is population growth in X
C) there is capital formation in XD) the volume of trade grows in the world economy
View AnswerDiscuss on this
Answer : there is capital formation in X


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
3) Which of the following statements is /are correct?
1) Viruses lack enzymes necessary for the generation of energy
2) Viruses can be cultured in any synthetic medium
3) Viruses are transmitted from one organism to another by biological vectors only
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 only


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
4) Which of the following leaf modifications occurs/occur in desert areas to inhibit water loss?
1) Hard and waxy leaves
2) Tiny leaves or no leaves
3) Thorns instead of leaves
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
5) The known forces of nature can be divided into four classes, viz., gravity, electromagnetism, weak nuclear force and strong nuclear force. With reference to them, which one of the following statements is not correct?
A) Gravity is the strongest of the fourB) Electromagnetism acts only on particles with an electric charge
C) Weak nuclear force causes radioactivityD) Strong nuclear force holds protons and neutrons inside the nucleus of an atom
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gravity is the strongest of the four


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
6) The efforts to detect the existence of Higgs boson particle have become frequent news in the recent past. What is/are the importance/ importances of discovering this particle?
1) It will enable us to understand as to why elementary particles have mass
2) It will enable us in the near future to develop the technology of transferring matter from one point to another without traversing the physical space between them
3) It will enable us to create better fuels for nuclear fission
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 only


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
7) Mycorrhizal biotechnology has been used in rehabilitating degraded sites because mycorrhiza enables the plants to
1) resist drought and increase absorptive area
2) tolerate extremes of pH
3) resist disease infestation
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


CIVICS > GENERAL
8) Who among the following constitute the National Development Council?
1) the prime minister
2) The Chairman, Finance Commission
3) Ministers of the Union Cabinet
4) Chief Ministers of the States
A) 1, 2 and 3 only
B) 1, 3 and 4 only
C) 2 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 3 and 4 only


GENERAL > GENERAL
9) The national income of a country for a given period is equal to the
A) total value of goods and services produced by the nationalsB) sum of total consumption and investment expenditure
C) sum of personal income of all individualsD) money value of final goods and services produced
View AnswerDiscuss on this
Answer : money value of final goods and services produced


CIVICS > GENERAL
10) Which of the following grants/grant direct credit assistance to rural households?
1) Regional Rural Banks
2) National Bank for Agriculture and Rural Development
3) Land Development Banks
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 3 only