UPSC_Exams > Civil_service_exam > CIVIL_SERVICE_MAIN_2013
CIVICS > PARLIAMENT
1) What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?
A) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya SabhaB) The Lok Sabha cannot consider the Bill further
C) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsiderationD) The President may call a joint sitting for passing the Bill
View AnswerDiscuss on this
Answer : The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha


CIVICS > PARLIAMENT
2) Which one of the following statements is correct?
A) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more States at the same timeB) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the judges of the Supreme Court are appointed by the President
C) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her postD) In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support
View AnswerDiscuss on this
Answer : No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post


GEOGRAPY > LOCATION
3) Which one of the following pairs is correctly matched?
A) Abyssinian Plateau -  Arabia
B) Atlas Mountains -  North-Western Africa
C) Guiana Highlands -  South-Western Africa
D) Okavango Basin -  Patagonia
View AnswerDiscuss on this
Answer : Atlas Mountains--North-Western Africa


HISTORY > ANCIENT
4) With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements : Which of the statements given above is/are correct?
1) The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
2) The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3) At Ellora, caves were made for different faiths.
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3 only


NATURAL_SCIENCE > DNA
5) Recombinant DNA technology
(Genetic Engineering) allows genes to be transferred
Select the correct answer using the codes given below.
1) across different species of plants
2) from animals to plants
3) from microorganisms to higher organisms
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3


HISTORY > ANCIENT
6) The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1) The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2) As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3) The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 and 3 only


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
7) Consider the following : Which of the above are naturally found in India?
1) Star tortoise
2) Monitor lizard
3) Pygmy hog
4) Spider monkey
A) 1, 2 and 3 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 2 and 3 only


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
8) Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India?
1) Arsenic
2) Sorbitol
3) Fluoride
4) Formaldehyde
5. Uranium
A) 1 and 3 only
B) 2, 4 and 5 only
C) 1, 3 and 5 only
D) 1, 2, 3, 4 and 5
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1, 3 and 5 only


HISTORY > INDIAN_NATIONAL_MOVEMENT
9) With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
A) directly elected by the people of those ProvincesB) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
C) elected by the Provincial Legislative AssembliesD) selected by the Government for their expertise in constitutional matters
View AnswerDiscuss on this
Answer : elected by the Provincial Legislative Assemblies


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
10) Consider the following animals : Which of the above is/ are mammal/mammals?
1) Sea cow
2) Sea horse
3) Sea lion
4) -
A) 1 only
B) 1 and 3 only
C) 2 and 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 3 only