TNPSC_EXAMS > GROUP_1_EXAM > JULY_2014
NATURAL_SCIENCE > BOTANY
1) Which of the following is/are correctly matched
1) Hard resin -  Cocaine
2) Oleo resin -  Canada balsam
3) Latex -  Rubber
4) Alkaloid -  Asafoetida
A) I onlyB) II and III
C) III OnlyD) I and IV
View AnswerDiscuss on this
Answer : II and III


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
2) Which one of the following statement(s) about Blue Green Algae (BGA) is/are not correct
A) They are gram negative photosynthetic cyanobacteriaB) They have survived for about 3 billion years
C) Spirulina is the edible form of BGAD) Sargassum belongs to BGA
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sargassum belongs to BGA


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
3) The chromonema is a coiled structure, which can be easily separated in case of
A) Paranemic coilB) Plectonemic coil
C) Chromonemic coilD) Telonemic coil
View AnswerDiscuss on this
Answer : Paranemic coil


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
4) In 1905, Albert Einstein discovered
A) Photoelectric effect and Brownian motionB) Brownian motion and theory of relativity
C) Special theory of relativity and photoelectric effectD) Photoelectric effect, special theory relativity and Brownian motion
View AnswerDiscuss on this
Answer : Special theory of relativity and photoelectric effect


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
5) Which of the above statement is/are wrong
1) Dynamic lift of areoplane is based on the principle of Bernoulli's theorem
2) Glass is less elastic than rubber
3) For a system free from external forces, linear momentum of the system remains constant
4) -
A) 2 only
B) Both 2 and 3
C) 3 only
D) Both 1 and 2
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 only


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
6) A rocket 100 m long at rest starts to move with uniform motion of 0.8 C. What is its length as seen by an observer at rest
A) 60 cmB) 80 cm
C) 100 cmD) 0
View AnswerDiscuss on this
Answer : 60 cm


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
7) Which of the following has the highest ionizing power
A) X-rayB) Alpha rays
C) Beta raysD) Gamma rays
View AnswerDiscuss on this
Answer : Alpha rays


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
8) Sound waves from a sounding car are
A) transverse wavesB) longitudinal waves
C) ultrasonic wavesD) stationary waves
View AnswerDiscuss on this
Answer : longitudinal waves


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
9) Consider the following statements
ASSERTION : Receptors for steriod hormones are located inside the cells
REASON : Because steroid horomones are lipid soluble modecules that diffuse easily through the phospholipid interior of membrane
-
A) Both (A) and (R) are true and R is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true (R) is not a correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this
Answer : Both (A) and (R) are true and R is the correct explanation of (A)


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
10) Hormone Gastrin acts as
A) Stimulates HCI productionB) Causes contraction of gall bladder
C) Water and Salt secretionD) Stimulate urine elimination
View AnswerDiscuss on this
Answer : Stimulates HCI production