TNPSC_EXAMS > GROUP_1_EXAM > HELD_ON_MAY_2013
PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
1) An alkahne earth metal M forms covalent compounds.It forms soluble sulphate MSO and water insoluble hydroxide M(OH)2 which is amphoteric in nature. The metal M is
A) CalciumB) Beryllium
C) MagnesiumD) Strontium
View AnswerDiscuss on this
Answer : Beryllium


GENERAL > GENERAL
2) Consider the following statments which of the above statement is/are correct?
1) Diamond is bad conductor of electricity
2) Graphite is used for making electrodes of electric furnaces
3) Solid carbon monoxide is known as dry ice
4) Carbondioxide turns moist red litmus paper blue
A) 1 and 3
B) 2 and 3
C) 1 and 2
D) 3 and 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 and 2


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
3) Match List 1 with 2 correctly and select your answer using the codes given below
1) Haematite -  Lead
2) Cinnabar -  Iron
3) Calamine -  Mercury
4) Galena -  Zine
A) 2 3 4 1B) 3 2 1 4
C) 2 4 3 1D) 4 2 1 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 3 4 1


NATURAL_SCIENCE > DNA
4) Differentiate Teratogen from Mutagen
A) Teratogen is a chemical that causes malformation in an embryo or foetus while Mutagen causes in genetic material of the adultB) Teratogen causes cancer while Mutagen causes mutation
C) Teratogen causes heart failure while Mutagen is carcincgenicD) Teratogen causes abormality in the adults while Mutagen affects infants
View AnswerDiscuss on this
Answer : Teratogen is a chemical that causes malformation in an embryo or foetus while Mutagen causes in genetic material of the adult


NATURAL_SCIENCE > DNA
5) Column of Bertin in the kidneys of mammals are formed as extension of
A) Medulla into cortexB) Cortex into Medulla
C) Medulla into pelvisD) Pelvis into ureter
View AnswerDiscuss on this
Answer : Cortex into Medulla


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
6) Which of the following is/are correctly matched
1) Arteritis -  Inflammation of artery
2) Occlusion -  Clouser of blood vessel
3) Thrombectomy -  Removal of blood clot form a blood vessel
4) . -  .
A) All the three are correctB) Only a is correct
C) Only b is correctD) Only c is correct
View AnswerDiscuss on this
Answer : All the three are correct


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
7) Which of the following statements in not associated with biocommunication in animals
A) They are signs througn chemical moleculesB) It is a mechanism of vocalization as seen between competing bird species
C) Associated with social conflict of organism between same speciesD) It is production of pheromones as between various species of insects
View AnswerDiscuss on this
Answer : They are signs througn chemical molecules


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
8) Consider the following Statments :
ASSERTION : On rainy day small oil film on water show briliant colours
REASON : This is due to polarization of light
Choose your correct answer from the codes given below
A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are individually true and (R) is not the correct explation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this
Answer : (A) is true but (R) is false


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
9) A particle motion is given by distance - time curve as shown in the figure. The maximum instanteneou
A) P
B) Q
C) R
D) S
View AnswerDiscuss on this
Answer : R


GEOGRAPY > LOCATION
10) Match List 1 and List 2 and select the correct answer using codes given below:
1) The occidental -  Korea
2) The main Islamic -  Anglo-America
3) The Indic -  Jordan
4) East Asia -  Nepal
A) 3 2 1 4B) 2 3 4 1
C) 1 4 2 3D) 3 1 4 2
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 3 4 1