TNPSC_EXAMS > GROUP-IV > Group_4_held_on_2013
ENGLISH > POEM
1) Match the poetic lines in Column A with the related poets in Column B and select the appropriate code :
1) Glad till the dancing stops and the lilt of the music ends -  KhalilGibran
2) We plant your and bones fields with skulls -  Robert Frost
3) We ran as if to meet the moon -  Leslie Norris
4) But he's lockec in a concrete cell -  John Masefield
A) 4 1 2 3B) 3 4 1 2
C) 4 2 3 1D) 2 3 4 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : 4 1 2 3


ENGLISH > POEM
2) The poem 'Be the best' by Douglas Malloch is about
A) being optimisticB) being contented
C) self-acceptanceD) All the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : All the above


ENGLISH > POEM
3) What is the theme of the poem 'Piano'?
A) The poet's love for his motherB) The pastime of the poet during his school days
C) The poet's love for musicD) The poet's comparison of childhood days with manhood days
View AnswerDiscuss on this
Answer : The pastime of the poet during his school days


ENGLISH > ANTONYMS
4) Choose the correct antonym of the word underlined in the following sentence : therefore dismiss it with frigid tranquility.
A) sedationB) irritation
C) agitationD) desperation
View AnswerDiscuss on this
Answer : agitation


ENGLISH > GENERAL
5) Things become better, when you expect the best instead of the worst. Expecting the best means, that you put your whole heart into what you want to accomplish. People are defeated in life not for lack of ability, but for lack of wholeheartedness. The reason for defeat in life is :
A) FailureB) afford ability
C) lack of abilityD) lack of wholeheartedness
View AnswerDiscuss on this
Answer : lack of wholeheartedness


ENGLISH > COMPARATIVE_DEGREE
6) Identify the sentence which is in the comparative degree
A) Tennyson is not the greatest of all PoetsB) Some Poets are atleast as great as Tennyson
C) Tennyson is not greater than some other PoetsD) Tennyson is the great Poet
View AnswerDiscuss on this
Answer : Tennyson is not greater than some other Poets


ENGLISH > COMPLEX_SENTENCE
7) Identify the complex sentence
A) As the war had ended, the soldiers returnedB) The war being ended the soldiers returned
C) The war ended and so the soldiers returnedD) The soldiers returned after the war
View AnswerDiscuss on this
Answer : As the war had ended, the soldiers returned


ENGLISH > VERB
8) Fill in the blanks with the correct verb forms given in sequence The teacher ________ the exercises which Nila ________
A) corrected, had preparedB) corrected, prepares
C) corrects, is preparingD) corrects, have prepared
View AnswerDiscuss on this
Answer : corrected, had prepared


ENGLISH > ANTONYMS
9) I Stood in awe, astonishment and reverence when I saw a walled fortress inside - a standing testimony of the Chola's, Opulence and vision. Give the antonym for the underlined word.
A) KindnessB) Richness
C) HardnessD) Poverty
View AnswerDiscuss on this
Answer : Poverty


ENGLISH > GENERAL
10) Select the apt suffix to form a meaningful word from the root word Chronology
A) ableB) ical
C) ityD) ness
View AnswerDiscuss on this
Answer : ical