TNPSC_EXAMS > GROUP-IV > Group_4_held_on_2013
ENGLISH > GENERAL
1) Read the passage and choose the option that indicates the idea contained in the passage : For the sake of enjoying literature it is not necessary for us to be indifferent towards many other affairs of social life.
A) Literature renders us disinterested in social affairsB) We enjoy literature only when we ignore other affairs of social life
C) Literature includes developing in one social awareness tooD) Literature alienates Man from the society
View AnswerDiscuss on this
Answer : Literature includes developing in one social awareness too


ENGLISH > ANTONYMS
2) After all, winners don't do different things. They do things differently. Pick out the right antonym of the word "different".
A) dissimilarB) similar
C) indifferentD) constant
View AnswerDiscuss on this
Answer : similar


ENGLISH > POEM
3) Match the following characters and the plays they appear in
1) Portia -  The Taming of the shrew
2) Mark Antony -  Hamlet
3) Bianca -  The Merchant of Venice
4) Claudius -  Julius Caesar
A) 1 3 4 2B) 2 1 3 4
C) 3 4 1 2D) 4 1 2 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3 4 1 2


ENGLISH > GENERAL
4) Identify the incorrect statement.
A) listening to music agitates our mindsB) Music consoles and soothes our aching hearts
C) Music refreshes and rejuvenates our mindsD) Music strengthens our hopes
View AnswerDiscuss on this
Answer : listening to music agitates our minds


ENGLISH > GENERAL
5) "Specific goals are better than general ones. Self chosen goals are better than assigned ones. Choose goals that are challenging, but reachable".In this context, the opposite of the word 'assigned' is _______.
A) challengingB) specific
C) self-chosenD) given
View AnswerDiscuss on this
Answer : self-chosen


ENGLISH > GENERAL
6) After all, winners don't do different things. They do things differently. The above lines suggests
A) All winners are differentB) Winners do different things
C) Winners do things differentlyD) Losers don't do different things
View AnswerDiscuss on this
Answer : Winners do things differently


ENGLISH > POEM
7) Which place is described in the Ahtushi Deshpande's travelogue 'To the land of snow'?
A) RaipurB) Munsiyari
C) SuratD) Manipur
View AnswerDiscuss on this
Answer : Munsiyari


ENGLISH > POEM
8) Match the titles of poems under Column A with the names of poets under Column B and choose the correct codes.
1) The Cry of the Children -  Arch i ha Id Lamp man
2) A Psalm of Life -  Elizabeth Barrett Browning
3) To a Millionaire -  William Wordsworth
4) The Solitary Reaper -  Henry Wadsworth Longfellow
A) 4 2 3 1B) 2 4 1 3
C) 1 2 4 3D) 3 2 1 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 4 1 3


ENGLISH > POEM
9) Match the titles of the stories given under Column A with the names of the author under Column B and select the correct answer from the codes given below :
1) The Last Leaf -  Saki
2) Two Friends -  0' Henry
3) The Refugee -  Guy de Maupassant
4) The Open Wine low -  Pearl S. Buck
A) 1 2 4 3B) 2 3 4 1
C) 4 1 3 2D) 3 2 1 4
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 3 4 1


ENGLISH > POEM
10) The story "Caught Sneezing" is adapted from the short story written by _________
A) 0'HenryB) Robert Frost
C) Bonnie ChamberlainD) Oscar Wilde
View AnswerDiscuss on this
Answer : Oscar Wilde