TNPSC_EXAMS > COMBINED_ENGINEERING_SERVICES_EXAM > CES_General_paper
PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
1) 'Green House effect' is caused by
A) NeonB) Helium
C) CO2D) Hydrogen
View AnswerDiscuss on this
Answer : CO2


GEOGRAPY > RIVER
2) Consider the following pairs : Which of the pair given above is/are correct
1) Mahanadi -  Bastar Hills
2) Cauvery -  Bababudangiri Hills
3) Narmada -  Satpura Range
4) Tapti -  Amarkantak Range
A) I onlyB) I and II
C) II and IIID) III and IV
View AnswerDiscuss on this
Answer : I only


GEOGRAPY > SOIL
3) Match List I and List II and select the correct answer using the code given below lists
1) Alluvial soil -  5.0 lakh sq.km
2) Black soil -  2.85 lakh sq.km
3) Red soil -  7.7 lakh sq.km
4) Forest soil -  5.2 lakh sq.km
A) 4 2 3 1B) 2 3 4 1
C) 1 3 2 4D) 3 1 4 2
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3 1 4 2


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
4) The source of solar wind is
A) JupiterB) Sun
C) MoonD) Earth
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sun


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
5) Which of the following statements about plant cells are true
1) Plant cells contain centrioles
2) Plant cells have chloroplasts
3) Plant cells possess cell walls
4) Plant cells have small vacuoles
A) I and IV
B) II and III
C) I and III
D) II and IV
View AnswerDiscuss on this
Answer : II and III


NATURAL_SCIENCE > VITAMIN
6) Point out the wrong statement in the following statements :
1) Vitamin A is Fat soluble
2) Vitamin C is Water soluble
3) Glycogen is animal starch
4) Vitamin E is also known as calciferol
A) I
B) II
C) III
D) IV
View AnswerDiscuss on this
Answer : IV


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
7) Choose the correct equztion of aerobic respiration
A) C6H12O6 + 6O2 -> 6CO + 6H2OB) C6H5O10 + 6CO2 -> 6CO + 5H2O2+2CO2
C) C6H12O6 + 6CO2 -> 6CO + 6H2OD) C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O
View AnswerDiscuss on this
Answer : C6H12O6 + 6O2 -> 6CO + 6H2O


MATHEMATICS > GENERAL
8) If the radius of a circle is decreased by 50 PERC find the PERC decrease in its area
A) 74 PERCB) 75 PERC
C) 76 PERCD) 95 PERC
View AnswerDiscuss on this
Answer : 75 PERC


MATHEMATICS > ARITHMETIC
9) A sphere is placed inside a right circular hollow cylinder so as to touch the top, base and the lateral surface of the cylinder as shown in figure. If the radius of the sphere is r, the volume of the cylinder is
A) 4?r2
B) 8?/3 r3
C) 2?r3
D) 8?r3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2?r3


CIVICS > GENERAL
10) The body set up in 1964 based on the recommendations of the Santhanam Committee to check corruption is
A) Central Bureau of Investigation (CBI)B) Central Vigilance Commission (CVC)
C) Lok PalD) Lokayukta
View AnswerDiscuss on this
Answer : Central Vigilance Commission (CVC)