TNFD > Uniformed_Services_Recruitment_ > TNFO_question_paper_answerkey
GEOGRAPY > SOIL
1) Soils with fairly equal proportions of sand, silt and clay are called
A) LoamB) Sandy Loam
C) Silty LoamD) None of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : Loam

This type of soil retains nutrients well and retains water not only retains water it also give way to drain execs water. so it is widely used in gardening and agricultural.

GEOGRAPY > SOIL
2) Hot summer and low rainfall develops________ soil.
A) RedB) Black
C) BrownD) Yellow
View AnswerDiscuss on this
Answer : Black

This condition develops Black soil

GEOGRAPY > EARTH
3) The component of the atmosphere which acts as a filter and absorbs ultraviolet radiations from the Sun is____________.
A) Carbon-di-oxideB) Ozone
C) ArgonD) Neon
View AnswerDiscuss on this
Answer : Ozone

Ozone layer products as from ultraviolet rays

GEOGRAPY > SPACE
4) The ___ is the lowest layer of atmosphere
A) MesosphereB) Stratosphere
C) TroposphereD) Ionosphere
View AnswerDiscuss on this
Answer : Troposphere

1st Troposphere
2nd Stratosphere
3rd Mesosphere
4th Thermosphere
5th Exosphere
6th Ionosphere

GEOGRAPY > OCEAN
5) ______ ocean covers about one-sixth of the earth's total area
A) PacificB) Atlantic
C) ArcticD) Indian
View AnswerDiscuss on this
Answer : Pacific

.

GEOGRAPY > EARTH
6) Nearly 150 million years ago there was a single super continent on the ___
A) PangaeaB) Panthalassa
C) ThalagaeaD) None of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : Pangaea

Thalagoya is a not a super continent it is a type of lizard
Panthalassa is a not a super continent which is 900 years ago
Pangaea is a not a super continent which is 300-150 years ago

GEOGRAPY > EARTH
7) Quartz is a
A) MineralB) Rock
C) ElementD) None of the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : Mineral

It is a mineral present in Earth's continental crush in large amount

GEOGRAPY > EARTH
8) As many as 87 PERC of the minerals in the Earth's crust are ____
A) CarbonatesB) Phosphates
C) SilicatesD) Oxides
View AnswerDiscuss on this
Answer : Silicates

.

GEOGRAPY > EARTH
9) ______is the sedimentary rock of organic origin.
A) CoalB) Rock salt
C) SlateD) Shale
View AnswerDiscuss on this
Answer : Coal

Organic origin mean the product came from organic material eg tree,dead animals.
Coal is formed by decomposition of organic material under earth for many year.
That is called sedimentary rock.

GEOGRAPY > EARTH
10) The ____ are considered to be one of the oldest mountains on the Earth.
A) Greater HimalayasB) Aravallis
C) Lesser HimalayasD) None of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aravallis

Lesser Himalayas 45 million of years
Greater Himalayas Thousands of years
Aravallis one and two billion years