SSC_exams > CGL_Exam > SSC_CGL_16_8_2015_Morning_QP_with_Answer_key
GENERAL > GENERAL
1) Veena and Veeru both start from a point towards North. Veena turns to left after walking 10 km. Veeru turns to right after walking the same distance. Veena waits for some time and then walks another 5 km. Whereas Veeru walks only 3 km. They both then return towards South and walk 15 km. How far is Veena from Veeru
A) 8 kmB) 10 km
C) 12 kmD) 15 km
View AnswerDiscuss on this
Answer : 8 km


GENERAL > GENERAL
2) Reserve Bank of India was nationalised in
A) 1947B) 1935
C) 1951D) 1949
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1949


GENERAL > GENERAL
3) NABARD stands for:
A) National Business for Accounting and ReviewingB) National Bureau for Air and Road Transport
C) National Bank for Aeronautics and Radar DevelopmentD) National Bank for Agriculture and Rural Development
View AnswerDiscuss on this
Answer : National Bank for Agriculture and Rural Development


GENERAL > GENERAL
4) What is plural voting system
A) Eligible voter exercises one vote and some voters with specific qualifications cast more than one voteB) All the citizens caste three votes each
C) Only the higher officials caste more than one voteD) Candidates themselves caste more than one vote
View AnswerDiscuss on this
Answer : Candidates themselves caste more than one vote


GENERAL > GENERAL
5) What is the currency of Saudi Arabia
A) PoundB) Dinar
C) RiyalD) Lira
View AnswerDiscuss on this
Answer : Riyal


GENERAL > GENERAL
6) Reverse transcription was discovered by
A) Beadle and TatumB) Watson and Crick
C) Temin and BaltimoreD) Har Govind Khorana
View AnswerDiscuss on this
Answer : Temin and Baltimore


GENERAL > GENERAL
7) An enzyme produced by HIV that allows the integration of HIV DNA into the host cell"s DNA is
A) LigaseB) Helicase
C) DNA gyraseD) Integrase
View AnswerDiscuss on this
Answer : Integrase


GENERAL > GENERAL
8) Microbial degradation of nitrates into atmospheric nitrogen is known as
A) NitrificationB) Denitrification
C) AmmonificationD) Putrefaction
View AnswerDiscuss on this
Answer : Denitrification


GENERAL > GENERAL
9) Which of the following particles has the dual nature of particle-wave
A) ProtonB) Meson
C) NeutronD) Electron
View AnswerDiscuss on this
Answer : Electron


GENERAL > GENERAL
10) Which of the following is in the ascending order of Data hierarchy
A) bit - byte - record - Field - Database - FileB) byte - bit - File - record - Database - Field
C) Field - byte - bit - Record - File - DatabaseD) bit - byte - Field - record - File - Database
View AnswerDiscuss on this
Answer : bit - byte - Field - record - File - Database