SSC_exams > CGL_Exam > SSC_CGL_16_8_2015_Evening_QP_Answer_key
GENERAL > GENERAL
1) Who was the Nawab of Bengal during "Battle of Plassey"
A) Siraj-ud-dualaB) Mirjafar
C) MirQasimD) None of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : Siraj-ud-duala


GENERAL > GENERAL
2) Which one of tine following is the infective stage of the malarial parasite ?
A) trophozoiteB) sporoblast
C) schizozoiteD) sporozoite
View AnswerDiscuss on this
Answer : sporozoite


GENERAL > GENERAL
3) In mountainous areas a natural cause for road blocks is often:
A) traffic congestionB) road repairs and construction
C) land slidesD) tree felling
View AnswerDiscuss on this
Answer : land slides


GENERAL > GENERAL
4) Biodiversity is also known as:
A) Between habitat diversityB) Ecosystem diversity
C) Global diversityD) Within habitat diversity
View AnswerDiscuss on this
Answer : Ecosystem diversity


GENERAL > GENERAL
5) Which one of these animals is jawless
A) MyxineB) Sphyrna
C) TrygonD) Shark
View AnswerDiscuss on this
Answer : Myxine


GENERAL > GENERAL
6) The substrate of photorespiration is
A) GlycolateB) Pyruvic acid
C) FructoseD) Glucose
View AnswerDiscuss on this
Answer : Glycolate


GENERAL > GENERAL
7) What is the speciality of Windows-NT
A) Supports Multi-processingB) Supports LAN and WAN
C) Supports Batch ProcessingD) Supports Real-time Processing
View AnswerDiscuss on this
Answer : Supports LAN and WAN


GENERAL > GENERAL
8) The mercury and sodium street lamps light up because of
A) Election absorptionB) Atomic absorption
C) Atomic emissionD) Electron emission
View AnswerDiscuss on this
Answer : Electron emission


GENERAL > GENERAL
9) Competition for food, light and space is most severe in
A) distantly related species growing in the same habitatsB) distantly related species growing in different habitats
C) closely related species growing in the same area or in the same nicheD) closely related species growing in different habitats
View AnswerDiscuss on this
Answer : closely related species growing in the same area or in the same niche


GENERAL > GENERAL
10) Which of fhe following country has the longest overland tunnel
A) CermanyB) France
C) SpainD) Switzerland
View AnswerDiscuss on this
Answer : Switzerland