SSC_exams > CGL_Exam > SSC_CGL_16_8_2015_Evening_QP_Answer_key
GENERAL > GENERAL
1) Insects: Entomology:: Snakes: ?
A) OphiologyB) Agrology
C) CetologyD) Mycology
View AnswerDiscuss on this
Answer : Ophiology


GENERAL > GENERAL
2) 4:17::7:?
A) 49B) 50
C) 51D) 48
View AnswerDiscuss on this
Answer : 50


GENERAL > GENERAL
3) DFIIJ:WUSQ::IIJLX:?
A) RIVXB) TWYZ
C) PRTWD) SQOM
View AnswerDiscuss on this
Answer : SQOM


GENERAL > GENERAL
4) Kidneys: Nephron:: Central Nervous System: _?
A) Spinal CordB) Cerebrum
C) NeuronsD) Brain
View AnswerDiscuss on this
Answer : Neurons


GENERAL > GENERAL
5) JOKE :GLHB:: RISK:_?
A) SJTLB) QHRJ
C) OFPHD) ULVN
View AnswerDiscuss on this
Answer : OFPH


GENERAL > GENERAL
6) y2:4::V2: _?
A) 16B) 49
C) 25D) 9
View AnswerDiscuss on this
Answer : 25


GENERAL > GENERAL
7) Match the Following:
1) Chlorophyll -  Plant disease
2) Nostoc -  Photosynthetic pigment
3) Transpiration -  Diazotroph
4) Rust of wheat -  Loss of water from plant surface
A) 3 4 2 1B) 2 3 4 1
C) 4 3 1 2D) 2 4 3 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2 3 4 1


GENERAL > GENERAL
8) A person can jump higher on the than on the earth because:
A) The moon"s surface is roughB) Themuonhasnoatmosphere
C) The acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earthD) Moon is cooler than earth
View AnswerDiscuss on this
Answer : The acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth


GENERAL > GENERAL
9) Who of the following became a member of the "Din-i-Ilahi ?
A) TodarmalB) Tansen
C) Raja BirbalD) Kaja Man Singh
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Birbal


GENERAL > GENERAL
10) Which of the following is notconect about Mahatma Gandhi ?
A) Gandhi advocated complete separation of politics from religionB) Gandhi believed in non-violence
C) Gandhi believed in the sanctity of meansD) Gandhi supported close relation between religion and politics
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gandhi advocated complete separation of politics from religion