RRB_exams > RRB_Junior_Engineer > RRB_JE_2014_Answer-key
PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
1) The curve traced by ,1 point moving on a plane in one direction, towards a fixed point while also moving around that point is called ?
A) trochoidB) Spiral
C) ParabolaD) Catenary
View AnswerDiscuss on this
Answer : Spiral


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
2) In amplitude modulation :
A) carrier frequency is changedB) carrier amplitude is changed
C) three sidebands are producedD) fidelity is improved
View AnswerDiscuss on this
Answer : three sidebands are produced


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
3) Electric current in a metal wire is due to the flow of:
A) ProtonsB) Electrons
C) IonsD) none of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : Electrons


NATURAL_SCIENCE > ZOOLOGY
4) High levels of uric acid in the blood is characteristic of:
A) ArthritisB) Gout
C) RheumatismD) Rheumatic heart
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gout


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
5) The emitter of a transistor is generally doped the heaviest because it:
A) has to dissipate maximum powerB) has to supply the majority charge carriers to the base
C) is the first region of the transistorD) must possess low resistance
View AnswerDiscuss on this
Answer : has to supply the majority charge carriers to the base


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) "Under the same conditions of temperature and pressure,equal volumes of all gases contains the same number of molecules". this law was propounded by
A) Gay-LussacB) Isaac Newton
C) Amadeo AvogadroD) Kelvin
View AnswerDiscuss on this
Answer : Amadeo Avogadro


PUZZLES > NUMBER
7) Find the next three numbers in the series : 3, 4,9,10,15,___,___,___.
A) 16, 21, 22B) 16, 22, 23
C) 16, 23, 24D) None of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : 16, 21, 22


GEOGRAPY > SPACE
8) Which of the following countries became the first to have made a space craft enter the orbit of Mars in the first attempt itself
A) USAB) UK
C) GermanyD) India
View AnswerDiscuss on this
Answer : India


GENERAL > GENERAL
9) Dimensions of cylindrical parts should as far as possible be shown in the views in which they are seen as _________
A) ConesB) Ellipses
C) RectanglesD) Triangles
View AnswerDiscuss on this
Answer : Ellipses


MATHEMATICS > Time_and_Distance
10) If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more in the same time. The usual distance travelled by him is :
A) 50 kmB) 56 km
C) 70 kmD) 80 km
View AnswerDiscuss on this
Answer : 50 km

\begin{aligned} \text{S1=10}\frac{km}{hr}\\ \text{S2=14}\frac{km}{hr}\\ \text{d1=x km}\\ \text{d2=x+20 km}\\ \frac{D1}{S1}=\frac{D2}{S2}\\ \frac{x}{10}=\frac{\left(x+20\right)}{14}\\ \text{14x=10x+200}\\ \text{4x=200} \text{X=50 km} \end{aligned}