RRB_exams > RRB_Junior_Engineer > RRB_JE_2014_Answer-key
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) Of the following, identify the dimensionless entities
A) Pressure coefficientB) Froude number
C) Darcy Weisbach friction factorD) all of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : all of these


GENERAL > GENERAL
2) Increase in atmospheric temperature due to carbon dioxide, is called
A) Pasteur effectB) Greenhouse effect
C) Blackman effectD) Emerson effect
View AnswerDiscuss on this
Answer : Greenhouse effect


COMPUTER_SCIENCE > GENERAL
3) The computer code for interchange of information between terminals is
A) ASCIIB) BCD
C) BCDICD) Hollertith
View AnswerDiscuss on this
Answer : ASCII


COMPUTER_SCIENCE > GENERAL
4) A pixel is
A) Computer program that draws pictureB) A picture stored in secondary memory
C) The smallest resolvable part of a pictureD) None of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : The smallest resolvable part of a picture


MATHEMATICS > GENERAL
5) hyperbolic process is governed by
A) Boyle's lawB) Charles' law
C) Gay-Lussac lawD) Avogadro's law
View AnswerDiscuss on this
Answer : Boyle's law


CIVICS > GENERAL
6) Who was appointed as the Chief Justice of India on 28th September, 2014
A) Justice Hardayal Singh RandhawaB) Justice Oberoi
C) Justice Durga BanerjeeD) Justice Handyala Lakshminarayanaswamy Dattu
View AnswerDiscuss on this
Answer : Justice Handyala Lakshminarayanaswamy Dattu


GEOGRAPY > EARTH
7) Which is the only country crossed by a tropic circle/line and the equator
A) BrazilB) Congo
C) IndonesiaD) Australia
View AnswerDiscuss on this
Answer : Brazil


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) Corona (discharge/sparking) takes place between two power transmission wires when they
A) are closely spacedB) are widely spaced
C) have high potential differenceD) carry only d.c. power
View AnswerDiscuss on this
Answer : have high potential difference


COMPUTER_SCIENCE > GENERAL
9) IC chips used in computers are usually made of
A) LeadB) Silicon
C) ChromiumD) Gold
View AnswerDiscuss on this
Answer : Silicon


MATHEMATICS > Time_and_Distance
10) An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the ssm distance in l 2/3 hours, it must travel at a speed of
A) 300 kmphB) 360 kmph
C) 600 kmphD) 720 kmph
View AnswerDiscuss on this
Answer : 720 kmph

\begin{aligned} \text {Speed S1 = 240 kmph }\\
\text {Time T1 = 5 hr }\\
\text { Time T2 = } 1 \frac{2}{3} hr \\
\text {Speed S2} = ? \\
\text { Converting to rational } \frac {3 + 2 } {3} = \frac {5}{3} \\
(?) \text {S1 * T1 = S2 * T2} \\
\text {T2 = } \frac{S1 * T1}{S2} \\
\text {Substitute above values in the above equation}\\
\text{S2 = } \frac{240 * 5 }{\frac{5}{3}} \\ = \frac{240 * 5 * 3}{5}=240 * 3 = 720
\end{aligned}