RRB_exams > RRB > RRB_Se_Exam_2014_yellow_colour
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) The ratio of peak value of modulating signal to the peak value of carrier wave is known as
A) modulation ratioB) modulation index
C) modulation numberD) modulation power
View AnswerDiscuss on this
Answer : modulation index


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) Hollow cylindrical parts are generally produced by
A) die castingB) true centrifugal casting
C) investment castingD) squeeze casting
View AnswerDiscuss on this
Answer : true centrifugal casting


MATHEMATICS > GENERAL
3) The first term and the last term of an arithmetic progression are 9 and 69 respectively. If the sum of all the terms in 468, find the number of terms
A) 12B) 11
C) 14D) 13
View AnswerDiscuss on this
Answer : 12


MATHEMATICS > GENERAL
4) If A stands for '+', B stands for'-', C stands for 'x', then what is the value of ( 10 C 4)A (4C4)B 6
A) 54B) 56
C) 52D) 50
View AnswerDiscuss on this
Answer : 50


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) Which material, out of the following, is not used for reinforcement in reinforced concrete
A) steelB) Copper
C) glass fibreD) fibres of polymer
View AnswerDiscuss on this
Answer : fibres of polymer


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) Forged crankshafts are widely used due to their
A) Low CostB) good look
C) lighter weight and compact dimensionsD) better ability to transfer heat
View AnswerDiscuss on this
Answer : lighter weight and compact dimensions


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) Plasma-arc welding is often used where deep and narrow welds are required. A plasma is a
A) ionized hot gasB) beam of electrons
C) beam of protonsD) beam of alpha particles
View AnswerDiscuss on this
Answer : beam of electrons


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) Two cylinders A and B fitted with massless pistons contain equal amounts of an ideal diatomic gas at 300 K. The piston of A is free to move, while that of B is held fixed. The same amount of heat is given i to the gas in each cylinder. If the rise in temperature of the gas in A is 30 K, then rise in temperature of j the gas in B is
A) 50KB) 42K
C) 30KD) 18K
View AnswerDiscuss on this
Answer : 42K


COMPUTER_SCIENCE > GENERAL
9) A byte represents a group of
A) 8 bitsB) 10 bits
C) 22 bitsD) 32 bits
View AnswerDiscuss on this
Answer : 8 bits


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) The approximate flame temperature produced by oxy-acetylene flame is
A) 2200 C to 2500 CB) 2600 C to 3000 C
C) 3200 C to 3500 CD) 3700 C to 4000 C
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3700 C to 4000 C