RRB_exams > RRB > RRB_Se_Exam_2014_yellow_colour
MATHEMATICS > H.C.F._and_L.C.M.
1) Find out the HCF of 204,1190 and 1445. and find out the correct option.
A) 17B) 18
C) 19D) 34
View AnswerDiscuss on this
Answer : 17


ENGINEERING > ELECTRICAL
2) The series-wound dc motor develops its highest torque at
A) high speedB) low speed
C) medium speedD) very high speed
View AnswerDiscuss on this
Answer : low speed


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) When plane mirror is rotated through an angle 0, the reflected ray turns through
A) ?B) 2?
C) 3?D) ?/2
View AnswerDiscuss on this
Answer : 2?


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
4) Low-carbon steel (mild steel) has
A) Hyderabad UniversityB) 1212
C) A moving-coil instrument has a resistance of 10 ?. and gives a full-scale deflection when carrying a current of 50 mA. What external resistance should be connected so that the instrument can be used to measure current up to 50 AD) A is true, R is false
View AnswerDiscuss on this
Answer : A is true, R is false


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) Most accurate holes are produced by the following sequence of operations
A) centring, drilling, reaming and boringB) drilling, centring, reaming and boring
C) drilling, centring, boring and reamingD) centring, drilling, boring and reaming
View AnswerDiscuss on this
Answer : centring, drilling, boring and reaming


GENERAL > GENERAL
6) The tota route length of Indian Railways is approximately
A) 55,000 kilometresB) 60,000 kilometres
C) 65,000 kilometresD) 70,000 kilometres
View AnswerDiscuss on this
Answer : 65,000 kilometres


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) If Rq and R, are the values of electrical resistance at 0C and rC respectively and a is the temperature coefficient of resistivity of the material, then over a temperature range that is not too large, we have approximately
A) Rt=R0 (1 - ?t)B) Rt=R0 (1 + ?t)
C) Rt=R0 (1 - ?t2)D) Rt=R0 (1 + ?t2)
View AnswerDiscuss on this
Answer : Rt=R0 (1 + ?t)


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
8) In how many vertical columns (groups) are the elements in the modern Periodic Table arranged
A) 15B) 16
C) 17D) 18
View AnswerDiscuss on this
Answer : 18


MATHEMATICS > Time_and_Work
9) 20 men take 10 days to complete a job working 12 hours a day. Find the number of men required to complete a job, twice as large, in 30 days working 8 hours a day
A) 15B) 30
C) 25D) 20
View AnswerDiscuss on this
Answer : 30


GEOGRAPY > POPULATION
10) As per the Indian census of 2011, the sex ratio (number of females per 1000 males) was approximately
A) 910B) 920
C) 940D) 960
View AnswerDiscuss on this
Answer : 940