RRB_exams > RRB > RRB_Se_Exam_2014_yellow_colour
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) A pair of equal and opposite forces with different lines of action is known as a couple. A couple produces
A) rotation and translationB) rotation without translation
C) translation without rotationD) first rotation and then translation
View AnswerDiscuss on this
Answer : rotation without translation


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
2) A three-carbon chain with a double bond is called propene and if it has a triple bond, it would be called
A) propanoneB) propyne
C) propinD) propanal
View AnswerDiscuss on this
Answer : propyne


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
3) For a perfect gas,V/T= constant, if P is held constant, where V- volume, T- Temperature (kelvin) and P = pressure. This gas law is
A) Boyle's lawB) Avogadro's law
C) Gay-Lussac's lawD) Charles's law
View AnswerDiscuss on this
Answer : Charles's law


GENERAL > GENERAL
4) An elevation is a
A) top viewB) bottom view
C) side viewD) sectional view
View AnswerDiscuss on this
Answer : top view


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
5) Starting with the same initial, conditions, an ideal gas expands from volume V\ to V2 in three different f ways. The work done by the gas is Wu if the process is purely isothermal; W2, if purely isobaric and Wj, if purely adiabatic. Then I
A) W2 > W1 > W3B) W2 > W3 > Wl
C) W1 > W2 > W3D) W1 > W2 > W2
View AnswerDiscuss on this
Answer : W2 > W1 > W3


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) Choose the correct statement:
A) Commons base amplifiers give higher power gain than common-emitter amplifierB) Common-base amplifiers give higher current gain than common-emitter amplifier
C) In common-base amplifier the emitter terminal is common to both input and output circuitsD) Common-emitter amplifiers give higher power gain than common base amplifiers
View AnswerDiscuss on this
Answer : Common-base amplifiers give higher current gain than common-emitter amplifier


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) A relay that uses an electromagnet to control one or more switches and die contacts are of magnetic material and the electromagnet acts directly on them without requiring an armature to move them, is known as a
A) reed relayB) solid-state relay
C) latching relayD) coaxial relay
View AnswerDiscuss on this
Answer : reed relay


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) Find out the statement which is TRUE:
A) Isometric projections are same as perspective projectionsB) Objects drawn with isometric projection do not appear smaller as they extend away from the viewer
C) lines drawn along the three coordinate axes are at 100 to one anotherD) In isometric projection, all the three coordinate axes do not appear equally foreshortened
View AnswerDiscuss on this
Answer : In isometric projection, all the three coordinate axes do not appear equally foreshortened


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
9) Methane gas
A) is a greenhouse gasB) is harmful to the ozone layer
C) is a radioactive pollutantD) ProduceS Very strong acid
View AnswerDiscuss on this
Answer : is a greenhouse gas


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) Compression ratio of diesel engines usually is in the range of
A) 7 : 1 to 10 : 1B) 11 : 1 to 13 : 1
C) l5 : 1 to 21 : 1D) 25 : 1 to 31 : 1
View AnswerDiscuss on this
Answer : 7 : 1 to 10 : 1