RRB_exams > RRB > RRB_Se_Exam_2014_yellow_colour
PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
1) The surveying instrument which is used for rapid measurements ot distance to target, which operates electronically or electro-optically and measures distance indirectly, is
A) prismatic compassB) tacheometer
C) sextantD) pentaprism
View AnswerDiscuss on this
Answer : pentaprism


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
2) While taking measurement using vernier callipers, zero error is always ____ from measured length
A) algebraically subtractedB) ignored
C) algebraically addedD) multiplied by 2 and then algebraically
View AnswerDiscuss on this
Answer : algebraically added


MATHEMATICS > GENERAL
3) A total of 324 coins of 20 paise and 25 paise make a sum of Rs.71. the number of 20 paise coins is
A) 124B) 144
C) 150D) 200
View AnswerDiscuss on this
Answer : 200


GENERAL > GENERAL
4) The main advantage of the just-in-time production (JIT) is
A) low rejection rateB) low inventory-carrying costs
C) fast detection of defectsD) production of high quality products
View AnswerDiscuss on this
Answer : low inventory-carrying costs


MATHEMATICS > GENERAL
5) If the price of milk goes up by 33 1/3 PERC, what should be the percentage by which its consumption must be reduced so that the expenditure on it remains unchanged
A) 25 PERCB) 30 PERC
C) 33 1/3 PERCD) 40 PERC
View AnswerDiscuss on this
Answer : 33 1/3 PERC


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) Two sound waves having equal amplitude but slightly different frequencies f\ and f2, produce beats whose frequency is
A) f1 X f2B) 2 X f1 X f2
C) |f1 - f2|D) f1 + f2
View AnswerDiscuss on this
Answer : |f1 - f2|


MATHEMATICS > GENERAL
7) A room is 12 m long, 4 m broad and 3 m high. Find the length of the longest possible rod that can be placed within it
A) 12 mB) 13 m
C) 14 mD) 15 m
View AnswerDiscuss on this
Answer : 13 m


GEOGRAPY > EARTH
8) The wind system which has the highest air pressure at the centre and lowest air pressure at the outer margins are known as
A) cycloneB) jet stream
C) anticycloneD) tornado
View AnswerDiscuss on this
Answer : tornado


MATHEMATICS > GENERAL
9) The speeds of three trains are in the ratio 3:4:5. The ratio between the times taken by the fixed distance u
A) 3 : 4 : 5B) 5 : 4 : 3
C) 20 : 15 : 12D) 12 : 15 : 20
View AnswerDiscuss on this
Answer : 20 : 15 : 12


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) The maximum shear stress occurs on
A) 45 with principal planesB) principal planes
C) 30 with principal planesD) 90 with principal planes
View AnswerDiscuss on this
Answer : 45 with principal planes