RRB_exams > RRB > RRB_SE_Green_Answer_key_2014
ENGINEERING > ELECTRICAL
1) During a cycle of processes, the heat transfers are +120 kJ, 16 kJ,-48 kJ and +12 kJ What is the net work for the cycle
A) 60000 N-mB) 68000 N-m
C) 120000 N-mD) 44000 N-m
View AnswerDiscuss on this
Answer : 68000 N-m


ENGINEERING > ELECTRONICS
2) An adiabatic process is one in which
A) no heat enters or leaves the gasB) the temperature of the gas changes
C) the change in internal energy is equal to the mechanical work doneD) all of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : all of these


ENGINEERING > ELECTRICAL
3) Work done in a free expansion process is
A) PositiveB) Negative
C) zeroD) minimum
View AnswerDiscuss on this
Answer : zero


ENGINEERING > ELECTRICAL
4) In mechanical refrigeration system, the refrigerant has the maximum temperature
A) in evaporatorB) before expansion valve
C) between compressor and condenserD) between condenser and evaporator
View AnswerDiscuss on this
Answer : between condenser and evaporator


ENGINEERING > ELECTRICAL
5) When a current of 2 A flows through a copper wire for 3 micro-seconds, what is the approximate number of electrons crossing the cross-section of the wire during that time (charge of electron = 1.6x10-19C)
A) 3.75 x 1011B) 3.75 x 1012
C) 3.75 x 1013D) 3.75 x 1014
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3.75 x 1014


ENGINEERING > ELECTRICAL
6) An electric heating element is to be designed to dissipate 450 W on 250 V mains and is to be made from Nichrome ribbon of width 1 mm and thickness 0.05 mm. If the resistivitv of Nichrome is 1.10 x 10-8 - m, what is the length of the ribbon required
A) 63.1 mB) 6.31 m
C) 6310 mD) 631 m
View AnswerDiscuss on this
Answer : 631 m


CIVICS > GENERAL
7) Who among the following was appointed as the Chairman of Quality Council of India (QCI) - in September 2014
A) Vishal SenguptaB) Adil Zainulbhai
C) Alyque Pad amseeD) Abdul Zainlabuddin
View AnswerDiscuss on this
Answer : Adil Zainulbhai


GENERAL > PERSON
8) Who has been awarded the GK Reddy Memorial award, 2014, for outstanding contribution to journalism
A) BarkhaDuttB) Vinod Mehta
C) Vinod DuaD) Nalini Singh
View AnswerDiscuss on this
Answer : Vinod Mehta


GENERAL > PERSON
9) With which art form would you associate Amrita Shergil
A) Vocal musicB) Classical dance
C) PaintingD) Sculpture
View AnswerDiscuss on this
Answer : Painting


HISTORY > CULTURE
10) Which state of India is famous for the Snake boat races
A) KarnatakaB) Andhra Pradesh
C) MaharashtraD) Kerala
View AnswerDiscuss on this
Answer : Kerala