RRB_exams > RRB > RRB_SE_Green_Answer_key_2014
MATHEMATICS > GENERAL
1) The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 : 3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is
A) 20B) 30
C) 48D) 58
View AnswerDiscuss on this
Answer : 30


MATHEMATICS > GENERAL
2) If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to (1/2): (2/3): (3/4), then the first part
A) Rs. 182B) Rs. 190
C) Rs. 196D) Rs. 204
View AnswerDiscuss on this
Answer : Rs. 204


MATHEMATICS > GENERAL
3) When a cone is cut by a plane perpendicular to its axis, the curve that results is
A) A parabolaB) a hyperbola
C) An ellipseD) A circle
View AnswerDiscuss on this
Answer : A parabola


MATHEMATICS > GENERAL
4) Which of the following is also known as aft "Equiangular Spiral"
A) Arachnoid SpiralB) Logarithmic Spiral
C) Hyperbolic SpiralD) Delta Spiral
View AnswerDiscuss on this
Answer : Logarithmic Spiral


MATHEMATICS > GENERAL
5) The curve generated by a point on the circumference of a circle, which rolls without slipping along another circle outside it, is known as
A) HypocycloidB) Epicycloid
C) HypercycloidD) Cycloid
View AnswerDiscuss on this
Answer : Epicycloid


MATHEMATICS > GENERAL
6) Which of the following is not a dimensionless quantity
A) Refractive indexB) Magnetic susceptibility
C) Quality factorD) Bandwidth
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bandwidth


ENGINEERING > ELECTRICAL
7) A tuning fork A produces 3 beats per second with tuning fork B. On loading tuning fork B with wax, the beat frequency remains unchanged. If frequency of tuning fork A is 343 Hz, what is the frequency of tuning fork B
A) 343 HzB) 340 Hz
C) 346 HzD) 349 Hz
View AnswerDiscuss on this
Answer : 346 Hz


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) A positively charged particle is projected parallel to a current carrying conductor (cable) in the direction of current flow in the conductor. The charged particle will
A) deflect toward the conductor (cable)B) deflect away from the conductor (cable)
C) remain unaffectedD) may be deflected towards or away from the cable
View AnswerDiscuss on this
Answer : deflect away from the conductor (cable)


MATHEMATICS > GENERAL
9) A particle covers 50 m in northward direction, 40 m in eastward direction and 50?2 m in south-west direction, in a total time of 10 s. What is the average velocity of the particle (with direction)
A) ?2 ms-1 eastwardB) ?2 ms-1 westward
C) 1 ms-1 westwardD) 1 ms-1 eastward
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1 ms-1 westward


ENGINEERING > ELECTRICAL
10) If the thermal efficiency of a carnot engine is 0.2 then the coefficient of performas (COP) of a carnot refrigerator is
A) 5B) 4
C) 6D) 3
View AnswerDiscuss on this
Answer : 3