RRB_exams > RRB > RRB_SE_Green_Answer_key_2014
MEDICAL > DISEASES
1) ELISA test is used for detection of
A) AntibodiesB) Viral disease
C) AIDSD) all of these
View AnswerDiscuss on this
Answer : AIDS


GEOGRAPY > LOCATION
2) Which one of the pairs is not correctly matched
A) Abyssinian Plateau -  Arabia
B) Atlas Mountains -  North-Western Africa
C) Guiana Highlands -  South-Western Africa
D) Okavango Basin -  Patagonia
View AnswerDiscuss on this
Answer : Atlas Mountains--North-Western Africa


GEOGRAPY > EARTH
3) Variations in the length of day time and night time from season to season is due to
A) the Earth's rotation about its axisB) the Earth's revolution round the Sun in an elliptical manner
C) latitudinal position of the placeD) revolution of the earth on a tilted axis
View AnswerDiscuss on this
Answer : revolution of the earth on a tilted axis


GEOGRAPY > EARTH
4) On the planet Earth most of the fresh water exists as ice caps and glaciers. Out remaining fresh water, where is the largest proportion
A) It is found in the atmosphere as moisture and cloudsB) It is found in freshwater lakes and rivers
C) It exists as groundwaterD) It exists as soil moisture
View AnswerDiscuss on this
Answer : It exists as groundwater


GEOGRAPY > OCEAN
5) The most important fishing grounds of the world are found in regions where
A) warm and cold atmospheric currents meetB) rivers drain out large amounts of freshwater into the sea
C) warm and cold oceanic currents meetD) continental shelf is undulating
View AnswerDiscuss on this
Answer : warm and cold oceanic currents meet


MATHEMATICS > GENERAL
6) A person stood alone in a desert on a dark night and wanted to reach his village which was 5 km East of the point where he was standing. He had no instrument to find the direction but he located the pole star. The most convenient way now to reach his village is to walk in the
A) direction facing the pole starB) direction opposite to the pole star
C) direction keeping the pole star to his leftD) direction keeping the pole star to his right
View AnswerDiscuss on this
Answer : direction keeping the pole star to his left


PHYSICAL_SCIENCE > PHYSICAL_SCIENCE
7) A Hartley Oscillator is used for generating
A) Very low frequency oscillationsB) radio-frequency oscillations
C) microwave oscillationsD) audio frequency oscillations
View AnswerDiscuss on this
Answer : radio-frequency oscillations


ENGINEERING > ELECTRONICS
8) The main purpose of modulation is to
A) combine two waves of different frequenciesB) achieve wave shaping of the carrier wave
C) transmit low frequency information over long distances efficientlyD) produce sidebands
View AnswerDiscuss on this
Answer : transmit low frequency information over long distances efficiently


ENGINEERING > ELECTRICAL
9) In positive logic, logic state 1 corresponds to
A) positive valueB) higher voltage value
C) zero voltage levelD) lower voltage level
View AnswerDiscuss on this
Answer : higher voltage value


ENGINEERING > ELECTRONICS
10) The width of the depletion layer /region of a P-N junction
A) decreases with light dopingB) increases with heavy doping
C) is independent of the applied voltageD) is increased under reverse bias
View AnswerDiscuss on this
Answer : is increased under reverse bias