PHYSICAL SCIENCE > PHYSICAL SCIENCE
1) Match the following :
1) Current strength -  Ohm
2) Resistance -  Volt
3) Potential difference -  Coulomb
4) Quantity of electric current -  Ampere
A) 4 1 2 3B) 3 2 1 4
C) 1 4 3 2D) 4 3 1 2
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 4 1 2 3


2) Which of the following statement(s) about 'acid' is TRUE
1) It turns blue litmus paper to red
2) It has pH value greater than 7
3) It reacts with bases to give salt and water
4) -
A) I and II
B) I and III
C) II and III
D) III Only
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : I and III


3) -
ASSERTION : Assertion (A) : To reduce the high tides of sea during storm oil is poured around the ship
REASON : Reason (R) : Surface tension of oil is less than sea water, reduces the wrath of waves
-
A) A is correct R is wrong
B) Both A and R are correct
C) R is correct A is wrong
D) Roth A and R are wrong
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Both A and R are correct


4) Consider the following statements :
1) The closure of Atrio ventricular valves result in "lubb" sound
2) The closure of semilunar valves result in "dubb" sound. Choose the right answer
3) -
4) -
A) (i) is correct and (ii) is wrong
B) (i) is wrong and (ii) is correct
C) Both (i) and (ii) are wrong
D) Both (i) and (ii) are correct
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Both (i) and (ii) are correct


5) In addition to fingerprint scanning, which of the following can be used in the bio metric identification of a person?
1) Iris scanning
2) Retinal scanning
3) Voice recognition
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1, 2 and 3


6) With reference to technologies for solar power production, consider the following statements : Which of the statements given above is/are correct?
1) 'Photovoltaics' is a technology' that generates electricity by direct conversion of light into electricity, while 'Solar Thermal' is a technology that utilizes the Sun's rays to generate heat which is further used in electricity generation process.
2) Photovoltaics generates Alternating Current (AC), while Solar Thermal generates Direct Current (DC)
3) India has manufacturing base for Solar Thermal technology, but not for Photovoltaics
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1, 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : none


7) Revealed preference theory was propounded by
A) Adam smithB) Marshall
C) P.A.samuelsonD) J.S.mill
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : P.A.samuelson


8) Gresham’s law in economics related to
A) supply and demandB) circulation of currency
C) consumption of supplyD) distribution of goods and services
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : circulation of currency


9) The chief function of lymph nodes in the body is to
A) Produce red blood cellsB) Collect and destroy pathogens
C) Produce a hormoneD) Destroy the old and worn out red blood cells
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Destroy the old and worn out red blood cells


10) Twinkling of stars is due to atmospheric
A) Dispersion of light by water dropletsB) Refraction of light by different layers of varying refracting indices
C) Scattering of light by dust particlesD) Internal reflection of light by coluds
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Scattering of light by dust particles