PHYSICAL SCIENCE > PHYSICAL SCIENCE
1) Consider the following phenomena : Which of the above are optical illusions?
1) Size of the sun at dusk
2) Colour of the sun at dawn
3) Moon being visible at dawn
4) Twinkle of stars in the sky
5. Polestar being visible in the sky
A) 1, 2 and 3
B) 3, 4 and 5
C) 1, 2 and 4
D) 2, 3 and 5
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 4


2) Ball bearings are used in bicycles, cars, etc., because
A) the actual area of contact between the wheel and axle is increasedB) the effective area of contact between the wheel and axle is increased
C) the effective area of contact between the wheel and axle is reducedD) None of the above statements is correct
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : the effective area of contact between the wheel and axle is reduced


3) Consider the following minerals : Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
1) Calcium
2) Iron
3) Sodium
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 3


4) Pick out which is not correctly matched :
A) Solar steam generating system -  Air conditioning
B) Biogas power plant -  To provide electricity
C) Hydropower -  Hilly areas
D) Solar energy -  Non renewable sources of energy
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Solar energy--Non renewable sources of energy


5) The motion of rocket is according to which law?
A) Newton first lawB) Newton second law
C) Newton third lawD) Joule-Thomson law
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Newton third law


6) Choose correct answer. A force is inclined at 60 to the horizontal. If the horizontal component of force is 40 kg wt. Calculate vertical component.
A) 40 kg wtB) 69.28 kg wt
C) 6.928 kg wtD) 992.8 kg wt
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 69.28 kg wt


7) Pick out the correct one If we kick a foot ball it flies away but kick a stone of size with equal force it doesn't. Because
A) Inertia depends on massB) Inertia doesn't depend on mass
C) Inertia is inversely proportional to massD) Inertia is larger for small mass
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Inertia depends on mass


8) Of the following scientist the first one to explain the concept - Why the planets are moving around the sun?
A) Galileo GalieliB) J.Kepler
C) PtolemyD) Sir Issac Newton
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Sir Issac Newton


9) During respiration, energy is released. It is stored in the form of ________
A) ADPB) ATP
C) NADPD) APP
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : ATP


10) -
ASSERTION : In TAN-A position the arms of deflection magnetometer are placed along East-West direction.
REASON : The magnetic field along the axial line of a bar magnet is perpendicular to the horizontal component of earth's magnetic field
Now select your answer according to the coding scheme given below :
A) Both (A) and (R) correct and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Both (A) and (R) correct and (R) is the correct explanation of (A)