PHYSICAL SCIENCE > PHYSICAL SCIENCE
1) A Voltmeter is
A) A Galvanometer with low resistanceB) An Ammeter with low resistance
C) A Galvanometer with high resistanceD) An Ammeter with high resistance
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : A Galvanometer with low resistance


2) A virtual image larger than the object can be obtained by
A) Concave MirrorB) Convex Mirror
C) Plant MirrorD) Concave Lens
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Convex Mirror


3) A man getting down a running bus falls forward because
A) due to inertia of rest, road is left behind and man reaches forwardB) due to inertia of motion upper part of body continues to be in motion in forward direction while feet come to rest as soon as they touch the road
C) he leant forward as a matter of habitD) of the combined effect of all the three factori stated in (A), (B), (C)
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : due to inertia of motion upper part of body continues to be in motion in forward direction while feet come to rest as soon as they touch the road


4) The thickness of a light gauge sheet steel carl be best checked with
A) Finely divided steel scaleB) Depth Gauge
C) Vernier calipersD) Micrometer
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Vernier calipers


5) Safety of electric appliances and wiring is ensured by
A) insulationB) earthing
C) providing a fuse wire in the electric circuitD) all of the above
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : insulation


6) The property of the liquid surface film to exert a tension so that even small loads can be supported over it is known as
A) viscosityB) adhesion
C) surface tensionD) capillary
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : surface tension


7) A transformer does not change the following
A) frequencyB) voltage
C) waveformD) both frequency and waveform
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : frequency


8) Which of the following is an intensive property of a thermodynamic system
A) VolumeB) temperature
C) MassD) Energy
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : temperature


9) A bullet of mass A and velocity B is fired into a block of wood of mass C. It loss of any mas and friction be neglected, what is the end velocity of the system
A) (AB)/(A+C)B) (AC)/(B+C)
C) (A+C)/(BC)D) (A+B)/AC
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : (AB)/(A+C)


10) The emitter of a transistor is generally doped the heaviest because it:
A) has to dissipate maximum powerB) has to supply the majority charge carriers to the base
C) is the first region of the transistorD) must possess low resistance
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : has to supply the majority charge carriers to the base