PHYSICAL SCIENCE > PHYSICAL SCIENCE
1) neap tides has_________ amplitude
A) HighestB) Lowest
C) MediumD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Medium

.

2) A Hartley Oscillator is used for generating
A) Very low frequency oscillationsB) radio-frequency oscillations
C) microwave oscillationsD) audio frequency oscillations
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : radio-frequency oscillations


3) Electric current induced within conductors by a changing magnetic field in the conductor, which flow in closed loops within conductors, is known as
A) Lenz's currentB) Fleming's current
C) Eddy currentD) secondary current
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : Eddy current


4) When a body is deformed, the elastic potential energy of the body is equal to
A) 1/2 X (stress)2B) 1/2 X stress X (strain)2 X volume
C) 1/2 X stress X strain X (volume)2D) 1/2 X stress X strain X volume
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : 1/2 X stress X strain X volume


5) A transistor cannot be used as
A) amplifierB) rectifier
C) oscillatorD) both (A) and (C)
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : rectifier


6) SI unit of thermal conductivity is
A) metre - kelvin/wattB) watt/metre - kelvin
C) watt/(metre)2 kelvinD) kelvin/watt - metre
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : watt/(metre)2 kelvin


7) In P-type semiconductors, conduction of electricity is due to
A) motion of holesB) motion of negative charges
C) motion of electronsD) motion of electrons and holes
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : motion of holes


8) For a perfect gas,V/T= constant, if P is held constant, where V- volume, T- Temperature (kelvin) and P = pressure. This gas law is
A) Boyle's lawB) Avogadro's law
C) Gay-Lussac's lawD) Charles's law
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : Charles's law


9) While taking measurement using vernier callipers, zero error is always ____ from measured length
A) algebraically subtractedB) ignored
C) algebraically addedD) multiplied by 2 and then algebraically
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : algebraically added


10) The surveying instrument which is used for rapid measurements ot distance to target, which operates electronically or electro-optically and measures distance indirectly, is
A) prismatic compassB) tacheometer
C) sextantD) pentaprism
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : pentaprism