PHYSICAL SCIENCE > CHEMISTRY
1) Consider the following : Which of the above is/are the emission/ emissions from coal combustion at thermal power plants ?
1) Carbon dioxide
2) Oxides of nitrogen
3) Oxides of sulphur
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1 only


2) Fruits stored in a cold chamber exhibit longer storage life because
A) exposure to sunlight is preventedB) concentration of carbon dioxide in the environment is increased
C) rate of respiration is decreasedD) there is an increase in humidity
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : rate of respiration is decreased


3) Consider the following statements :
1) Natural gas occurs in the Gondwana beds
2) Mica occurs in abundance in Kodarma
3) Dharwars are famous for petroleum
4) -
A) 1 and 2
B) 2 only
C) 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 only


4) Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1) They are generally red in colour
2) They are rich in nitrogen and potash
3) They are well-developed in Rajasthan and UP
4) Tapioca and cashew nuts grow well on these soils
A) 1, 2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1 and 4
D) 2 and 3 only
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 4


5) Which of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?
1) High ash content
2) Low sulphur content
3) Low ash fusion temperature
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 2 only


6) Photochemical smog is a resultant of the reaction among
A) N02, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlightB) CO, 02 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
C) CO, C02 and N02 at low temperatureD) high concentration of N02, O3 and CO in the evening
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : N02, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight


7) Acid rain is caused by the pollution of environment by
A) carbon dioxide and nitrogenB) carbon monoxide and carbon dioxide
C) ozone and carbon dioxideD) nitrous oxide and sulphur dioxide
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : nitrous oxide and sulphur dioxide


8) Due to improper/indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste?
1. Beryllium
2. Cadmium
3. Chromium
4. Heptachlor
5. Mercury
6. Lead
7. Plutonium
A) 1, 3, 4, 6 and 7 onlyB) 1, 2, 3, 5 and 6 only
C) 2, 4, 5 and 7 onlyD) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2, 3, 5 and 6 only


9) Pick the correct answer. Graphite can be converted into diamond by applying.
A) temperature 3000oC and pressure 1,00,000 atmB) temperature 300C and 1 atmospheric pressure (atm)
C) temperature 100C and no pressureD) applying pressure alone
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : temperature 3000oC and pressure 1,00,000 atm


10) The newly added element with atomic number 112 in the periodic table is
A) coperniciumB) roentgenium
C) meitneriumD) bohrium
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : copernicium