PHYSICAL SCIENCE > CHEMISTRY
1) Which one is an organic acid
A) CitricB) Sulphuric
C) NitricD) Phosphoric
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Citric


2) Which of the following is a zinc diffusion process
A) zincationB) anoding
C) parkerisingD) sherardizing
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : sherardizing


3) Eutrophication result in reduction of :
A) mineral saltB) dissolved oxygen
C) parasitic protozoaD) dissolved nitrate
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : dissolved oxygen


4) Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation
A) GlucoseB) Fat
C) an AlkaneD) Protein
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Fat


5) Which of the following is a non-metallic mineral
A) BauxiteB) Magnesium
C) ManganeseD) Gypsum
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Gypsum


6) Alcohol contains :
A) nitrogen, hydrogen, oxygenB) carbon, hydrogen, oxygen
C) oxygen, carbon, nitrogenD) hydrogen, chlorine, oxygen
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : carbon, hydrogen, oxygen


7) What is Dry Ice
A) Solid carbon dioxideB) NaCl Crystal
C) Ice at minus 50 degrees CD) Solid H2O
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Solid carbon dioxide


8) Dead organs are generally stored in formalin. Formalin is
A) aqueous formaldehydeB) aqueous ferrous sulphate
C) aqueous formic acidD) aqueous ferric alum
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : aqueous formaldehyde


9) Regarding "carbon credits", which one of the following statements is not correct 7
A) The carbon credit system was ratified in conjunction with the Kyoto ProtocolB) Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota
C) The goal of the carbon credit system is to limit the increase of carbon dioxide emissionD) Carbon credits arc traded at a price fixed from time to time by the United Nations Environment Programme
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota


10) The formation of ozone hole in the Antarctic region has been a cause of concern. What could be the reason for the formation of this hole ?
A) Presence of prominent tropo spheric turbulences and inflow of chlorofluoro carbonsB) Presence of prominent polar front and stratospheric clouds; and inflow of chlorofluorocarbons
C) Absence of polar front and stratospheric clouds; and inflow of methane and chlorofluorocarbonsD) Increased temperature at polar region due to global warming
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Absence of polar front and stratospheric clouds; and inflow of methane and chlorofluorocarbons