PHYSICAL SCIENCE > CHEMISTRY
1) The ozone layer restricts:
A) Visible LightB) Infrared radiation
C) X-rays and gamma raysD) Ultraviolet radiation
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Ultraviolet radiation


2) The most important stimulus in tea leaves is :
A) brucineB) caffeine
C) phenylalanineD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        RRB_stenographer_Red_Answer_key_2014
Answer : caffeine


3) Marie Curie won a Nobel Prize for her study of what
A) UraniumB) Plutonium
C) RadiumD) Aurum
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : Radium


4) In quick setting cement, the compound added is
A) aluminium sulphateB) aluminium silicate
C) calcium sulphateD) Gypsum
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : aluminium sulphate


5) Basalt is
A) a metamorphic rock and mostly contains felspar and pyroxeneB) a metamorphic rock and mostly contains quartz
C) an igneous rock and mostly contains felspar and pyroxeneD) an igneous rock and mostly contains quartz
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : an igneous rock and mostly contains felspar and pyroxene


6) Thermal pollution is the rise in the temperature of a natural water body caused by human influence. Elevated water temperature
A) increases oxygen levelB) decreases oxygen level
C) does not affect oxygen levelD) may increase or decrease oxygen level
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : decreases oxygen level


7) Ozone at the higher levels of the atmosphere is a product of
A) infrared radiation acting on oxygen moleculesB) infrared radiation acting on nitrogen molecules
C) ultraviolet radiation acting on nitrogen moleculesD) ultraviolet radiation acting on oxygen molecules
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : ultraviolet radiation acting on oxygen molecules


8) The treatment of the ore with suitable reagents which can selectively dissolve the ore but not the impurities, is known as
A) leachingB) roasting
C) smeltingD) amalgamation
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : leaching


9) In how many vertical columns (groups) are the elements in the modern Periodic Table arranged
A) 15B) 16
C) 17D) 18
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : 18


10) Low-carbon steel (mild steel) has
A) Hyderabad UniversityB) 1212
C) A moving-coil instrument has a resistance of 10 ?. and gives a full-scale deflection when carrying a current of 50 mA. What external resistance should be connected so that the instrument can be used to measure current up to 50 AD) A is true, R is false
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : A is true, R is false