PHYSICAL SCIENCE > CHEMISTRY
1) Which one of the acids is not a mineral acid
A) HNO3B) CH3 COOH
C) H2SO4D) HCI
View AnswerDiscuss on this        rrb_paramedical_nursing_Answer_key_2015
Answer : CH3 COOH


2) Sucrose is a
A) HexoseB) Monosaccharides
C) DisaccharidesD) Polysaccharides
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Disaccharides


3) An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood
A) Anhydrous citric acidB) Anhydrous benzoic acid
C) Anhydrous Tartaric acidD) Ascorbic acid
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Anhydrous citric acid


4) 2 Acetoxy benzoic acid is
A) ParabenB) Aspirin
C) PABAD) Benzocaine
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Aspirin


5) Epsom Salt is
A) Copper SulphateB) Magnesium Sulphate
C) Ferrous SulphateD) calcium sulphate
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Magnesium Sulphate


6) Potassium permanganate is an example for
A) acidifying agentB) alkalising agent
C) reducing agentD) oxidising agent
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : oxidising agent


7) Calamine IP is
A) Aluminium silicate with ferric oxideB) Magnesium silicate with ferric oxide
C) Calcium oxide with ferric oxideD) Zinc oxde with ferric oxide
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Zinc oxde with ferric oxide


8) Name the world's thinnest and strongest nano material
A) GrapheneB) Titanium Nanorods
C) Iron NanofoilsD) Copper Nanowires
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Graphene


9) Who discovered the element of oxygen
A) Alfred NobelB) Priestley
C) DaltonD) Cavendish
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Priestley


10) The refrigerant commonly used in domestic refrigerator is:
A) AlcoholB) Ammonia
C) NeonD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Ammonia