NATURAL SCIENCE > ZOOLOGY
1) Which of the following disease is not caused by bacteria
A) MalariaB) Cholera
C) TetanusD) Dengue
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Dengue


2) Consider the following statements
ASSERTION : A drinking expectant mother can harm the embryo
REASON : The alcohol can pass directly into the blood stream of the fetus
-
A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not a correct expiation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)


3) Match the following blood pigment with their colour
1) Haemoglobin -  Green
2) Hemocyanin -  Red
3) Chlorocronin -  Brown
4) Pinnoglobin -  Blue
A) 1 2 3 4B) 2 3 4 1
C) 4 3 2 1D) 2 4 1 3
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 2 4 1 3


4) Neisser in 1879 discovered a sexually transmitted disease known as
A) SyphillisB) AIDS
C) GonorrheoaD) Hydrocele
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Gonorrheoa


5) The transfer RNA (tRNA) carries the activated amino acid at its
A) 5' OH terminalB) 3' CCA terminal
C) T?C loopD) Anticodon end
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 3' CCA terminal


6) Hormone Gastrin acts as
A) Stimulates HCI productionB) Causes contraction of gall bladder
C) Water and Salt secretionD) Stimulate urine elimination
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Stimulates HCI production


7) Consider the following statements
ASSERTION : Receptors for steriod hormones are located inside the cells
REASON : Because steroid horomones are lipid soluble modecules that diffuse easily through the phospholipid interior of membrane
-
A) Both (A) and (R) are true and R is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true (R) is not a correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Both (A) and (R) are true and R is the correct explanation of (A)


8) Dyslexia is associated with
A) mental disorderB) behavioural disorder
C) reading disorderD) writing disorder
View AnswerDiscuss on this        UGC NET Paper I Answer Key
Answer : reading disorder


9) The world's first intelligent 'Knife' developed can detect
A) Genetic disordersB) Congential diseases
C) CancerD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Cancer


10) Match the Following:
1) Polydactyly -  Y linked trait
2) Color blindness -  autosomal recessive trait
3) PKU -  Sex linked recessive trait
4) Hairy Pinna -  autosomal dominant trait
A) 4 3 2 1B) 1 2 3 4
C) 2 3 4 1D) 3 1 2 4
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : 4 3 2 1