NATURAL SCIENCE > ZOOLOGY
1) Which one of the following is the correct sequence of a food chain?
A) Diatoms-Crustaceans-HerringsB) Crustaceans-Diatoms-Herrings
C) Diatoms-Herrings-CrustaceansD) Crustaceans-Herrings-Diatoms
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : Diatoms-Crustaceans-Herrings


2) Among the following organisms, which one does not belong to the class of other three?
A) CrabB) Mite
C) ScorpionD) Spider
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : Crab


3) Consider the following : The phenomenon of hibernation can be observed in which of the above kinds of animals?
1) Bats
2) Bears
3) Rodents
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1, 2 and 3
D) Hibernation cannot be observed in any of the above
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : Hibernation cannot be observed in any of the above


4) Consider the following diseases : Which of the above diseases has/have been eradicated in India?
1) Diphtheria
2) Chickenpox
3) Smallpox
4) -
A) 1 and 2 only
B) 3 only
C) 1, 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1, 2 and 3


5) Which is the first enzyme to mix out red blood cells
A) PepsinB) Cellulase
C) AmylaseD) Trypsin
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Pepsin


6) The disease caused by a protozoan :
A) AIDSB) Malaria
C) ChickenD) Typhoid
View AnswerDiscuss on this        Sub Inspector Answer key
Answer : Malaria


7) Hypoglycemia, glycosuria and polyuria are caused by the deficiency of
A) GlucagonB) Insulin
C) TestosteroneD) Estrogen
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : Insulin


8) Consider the following statements consisting of Assertion (A) and Reason (R) and select your answer
ASSERTION : Zymogen granules and mucin are the secretions of golgi bodies
REASON : Golgi bodies take part in pancreatic enzyme secretion and respiratory pathway functions
-
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) (A) is false and (R) is not correct and (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true and (R) is false
D) Both (A) and (R) are False
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : (A) is true and (R) is false


9) Match the following veins/arteries with their transportations
1) Pulmonary veins -  Delivery of oxygen poor blood from heart to lungs
2) Pulmonary arteries -  Delivery of blood to neck, head and brain
3) Carotid arteries -  Delivery of blood to kidney
4) Renal arteries -  Delivery of oxygenated blood from lungs to heart
A) 1 2 3 4B) 2 3 4 1
C) 4 1 2 3D) 2 4 1 3
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : 2 4 1 3


10) Birds and mammals attaining greater body size in cold region than in warm region is governed by
A) Allen's ruleB) Jordan's rule
C) Gloger's ruleD) Bergman's rule
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : Bergman's rule