NATURAL SCIENCE > ZOOLOGY
1) Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1) Chikungunya
2) Hepatitis B
3) HIV-AIDS
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 and 3 only


2) With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements :
1) A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other
2) Food chains are found within the populations of a species
3) A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others
4) -
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 1, 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 only


3) Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?
A) Oceans, lakes, grasslands, mangrovesB) Mangroves, oceans, grasslands, lakes
C) Mangroves, grasslands, lakes, oceansD) Oceans, mangroves, lakes, grasslands
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : Mangroves, grasslands, lakes, oceans


4) Consider the following animals : Which of the above is/ are mammal/mammals?
1) Sea cow
2) Sea horse
3) Sea lion
4) -
A) 1 only
B) 1 and 3 only
C) 2 and 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 3 only


5) Consider the following : Which of the above are naturally found in India?
1) Star tortoise
2) Monitor lizard
3) Pygmy hog
4) Spider monkey
A) 1, 2 and 3 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 3 only


6) Organisms which are widely used for experiments in genetics are
A) Mosquito, House fly and House ratB) Fruit fly, E.Coli and White rat
C) Rabbit, Dolly Sheet and VirusesD) Viruses, Yeasts and House fly
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Fruit fly, E.Coli and White rat


7) Identify the correct statements among the following :
1) The growth of an organism is done by Mitosis
2) In sexual reproduction of an organism both Mitosis and Meiosis are seen
3) In asexual reproduction of an organism Meiosis is observed
4) In animals asexual reproduction is seen
A) I and II
B) III and IV
C) II and III
D) I and IV
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : I and II


8) Choose correct answer. Blood pressure in human is greater at feet than at the brain because
A) distance between feet and the heart is large than between heart and brainB) The distance between feet and the heart is small compared to brain
C) The distance between brain and heart is large than feetD) It doesn't depend upon the distance/height
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : distance between feet and the heart is large than between heart and brain


9) Match the List I with List II and select the correctly matched answer
1) Rheumatic arthritis -  Contageous disease
2) Pellagra -  Auto immune disease
3) Cholera -  Hereditary disease
4) Sickle cell anaemia -  Vitamin deficiency disease
A) 3 1 2 4B) 2 4 1 3
C) 2 1 4 3D) 3 4 2 1
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 2 4 1 3


10) Choose the correct order of the parts marked in the diagram.
A) (1) TUC loop (2) Anticodon loop (3) DHU loop
B) (1) Anticodon loop (2) TUC loop (3) DHU loop
C) (1) TUC loop (2) DHU loop (3) Anticodon loop
D) (1) DHU loop (2) Anticodon loop (3) TUC loop
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : (1) TUC loop (2) Anticodon loop (3) DHU loop