NATURAL SCIENCE > ZOOLOGY
1) The function of liver is to
A) Store Glucose as GlycogenB) produce Bile
C) Secrete InsulinD) Both (A) and (B) above
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : produce Bile


2) Blood Bank of the body is
A) LiverB) Heart
C) spleenD) Kidney
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : spleen


3) The largest gland in the human body is
A) Gall BladderB) Liver
C) spleenD) Pancreas
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Liver


4) In the following question the two words given on one side of double colon i.e., : bear a certain relationship. The other side shows an incomplete pair marked by a missing word which bears a similar relationship with the given word. Find the missing word out of the given options (A), (B), (C) or (D). Eye : Cataract: :_____ : Hepatitis
A) LiverB) Pancreas
C) StomachD) Lungs
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Liver


5) Which disease is often referred as "Royal Disease"
A) HaemophiliaB) Anaemia
C) CancerD) Tuberculosis
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Haemophilia


6) Deficiency of iodine causes
A) RicketsB) Beri-beri
C) GoitreD) Bleeding gums
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Goitre


7) Normal human blood is
A) neutralB) slightly acidic
C) variable in its acidity or alkalinityD) slightly alkaline
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : slightly alkaline


8) High levels of uric acid in the blood is characteristic of:
A) ArthritisB) Gout
C) RheumatismD) Rheumatic heart
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Gout


9) In the context of ecosystem productivity, marine upwelling zones are important as they increase the marine productivity by bringing the
1) decomposer microorganisms to the surface
2) nutrients to the surface
3) bottom-dwelling organisms to the surface
4) -
A) 1 and 2
B) 2 only
C) 2 and 3
D) 3 only
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 2 only


10) At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes, or DNA sequences on a chromosome. How does this knowledge benefit us?
1) It is possible to know the pedigree of livestock
2) It is possible to understand the causes of all human diseases
3) It is possible to develop disease-resistant animal breeds
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 2 only