NATURAL SCIENCE > VITAMIN
1) Xerophthalmia is caused by:
A) Vitamin A deficiencyB) Vitamin D deficiency
C) Vitamin C deficiencyD) Vitamin K deficiency
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin A deficiency


2) Active form of vitamin D in kidney is:
A) 1 dihydroxy cholecalciferolB) 25 hydroxy cholecalciferol
C) 1, 25 dihydroxy cholecalciferolD) 7 dihydroxy calciferol
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1, 25 dihydroxy cholecalciferol


3) Which of the following factors delay wound dealing:
A) Vitamin B12 deficiencyB) Ascorbic acid deficiency
C) InfectionD) B & C options
View AnswerDiscuss on this        
Answer : B & C options


4) Deficiency of vitamin A causes the following except:
A) Night blindnessB) Corneal dryness
C) Bitot's spotsD) Myopia
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Myopia


5) Ascorbic acid:
A) Is a reducing agentB) Decrease iron absorption
C) Is harmless in high dosesD) Is required For lysyl oxidase
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Is a reducing agent


6) Fat soluble vitamins are:
A) A. B. D, KB) A. 0, E, K
C) A. B, E, KD) A. C. E. K
View AnswerDiscuss on this        
Answer : A. 0, E, K


7) Tocopherol is associated with:
A) Vitamin AB) Vitamin E
C) Vitamin KD) vitamin D
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin E


8) Specific disease caused by vitamin B1 deficiency:
A) PellagraB) Angular cheilitis
C) Megaloblastic anemiaD) Peripheral polyneuritis
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Peripheral polyneuritis


9) The action of vitamin K in formation of clotting factor is through:
A) Post transcriptionB) Post translation
C) Golgi complexD) Endoplasmic reticulum
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Post translation


10) A patient with chronic renal failure and bone pains will have deficiency of which vitamin:
A) Vitamin AB) Vitamin B
C) Vitamin CD) Vitamin D
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin D