NATURAL SCIENCE > VITAMIN
1) Coenzyme A contains which of the following vitamins:
A) BiotinB) Pyridoxine
C) Pantothenic acidD) Niacin
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Pantothenic acid


2) Rhodopsin deficiency is chiefly associated with:
A) Vitamin D deficiencyB) Rickels
C) Vitamin A deficiencyD) Scurvy
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin A deficiency


3) Which of the following is the poorest source of vitamin "C"?
A) MilkB) Cabbage
C) GuavaD) Radish
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Milk


4) Vitamin Ki
A) Helps in formation of prothrombinB) Inhibition oFantithrombin
C) Prevention of capillary fragilityD) Stimulation of hematopoiesis in red bone marrow
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Helps in formation of prothrombin


5) Pernicious anaemia occurs in:
A) Vitamin B1 deficiencyB) Vitamin B12 deficiency
C) Vitamin C deficiencyD) Vitamin D deficiency
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin B12 deficiency


6) Vitamin K antagonizes:
A) CorticosteroidsB) Thrombin formation
C) Bishydroxy coumannD) Production ol clotting factors by liver
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Bishydroxy coumann


7) Vitamin associated with one carbon transfer is:
A) NiacinB) Thiamine
C) Ascorbic acidD) Folic acid
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Folic acid


8) In vitamin A deficiency, patient complains of all of the following except:
A) Night blindnessB) Xerophthalmia
C) KeratosisD) Phosphoric calciuria
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Phosphoric calciuria


9) 26. Average daily dose of vitamin-C is
A) 30 - 40 mgB) 60 - 60 mg
C) 60 - 100 mgD) 100.150 mg
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 60 - 60 mg


10) The vitamin that facilitates iron absorption:
A) Folic acidB) Ascorbic acid
C) BiotinD) Para amino benzoic acid
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Ascorbic acid