NATURAL SCIENCE > VITAMIN
1) The function of vitamin A is/are related to which of the following?
A) RetinolB) Retinal
C) Retinoic acidsD) All of the above
View AnswerDiscuss on this        
Answer : All of the above


2) Daily vitamin A intake
A) 1000 I.UB) 2000 I.U
C) 3000 I.UD) 4000 I.U
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 4000 I.U


3) Niacin S riboflavin help In:
A) Redox reactionsB) Transamination reaction
C) Methyl group transferD) Amine group transfer
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Amine group transfer


4) Scurvy is the result of deficiency of:
A) Vitamin AB) Vitamin C
C) Vitamin BD) Vitamin D
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin C


5) Collagen formation is affected In deficiency of:
A) Defective collagen synthesisB) Soft swollen gums
C) Vitamin -B2D) Vitamin-D
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Soft swollen gums


6) Deficiency of nicotinic acid results in:
A) Beri-beriB) Pellagra
C) Night blindnessD) Pernicious anemia
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Pellagra


7) Angular cheilitis is frequently associated with deficiency of:
A) ThiamineB) Riboflavin
C) NiacinD) Folic acid
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Riboflavin


8) The amino acid from which niacin synthesized is:
A) TyrosineB) Tryptophan
C) ThreonineD) Histidine
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Tryptophan


9) In humans and other primates, as well as in guinea pigs, this vitamin cannot be synthesized, because of the absence of the enzyme L-gulonolactone oxidase; the vitamin is:
A) Pantothenic acidB) Nicotinic acid
C) Ascorbic acidD) Folic acid
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Ascorbic acid


10) Deficiency of which vitamin causes glossitis, dementia, roughed keratotic areas on skin and gastrointestinal symptoms?
A) RiboflavinB) Pyridoxine
C) NiacinD) Pantothenic acid
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Niacin