NATURAL SCIENCE > VITAMIN
1) The reaction inhibited in thiamine deficiency is
A) Pyruvate to acetyl CoAB) Citrate to alpha ketoglutarate
C) Succinyl CoA to fumarateD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Pyruvate to acetyl CoA


2) Consumption of raw egg white in the diet may result in the deficiency of:
A) RiboflavinB) Biotin
C) ThiamineD) Pyridoxine
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Biotin


3) Vit-K deficiency is indicated by:
A) Low platelet countB) Increased prothrombin time
C) Decreased prothrombin limeD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Increased prothrombin time


4) Peripheral neuropathy due to deficiency of vitamin is seen with:
A) PyridoxineB) Vitamin E
C) Vitamin AD) Pantothenic acid
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin E


5) Mineral present in Vitamin B12 is:
A) SeleniumB) Cobalt
C) IronD) Calcium
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Cobalt


6) Deficiency of vitamin C causes the following except
A) Defective collagen synthesisB) Soft swollen gums
C) Pigeon chestD) Subcutaneous & other hemorrhage
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Pigeon chest


7) Absorption of vitamin K requires normal absorption of:
A) FatB) Amino acids
C) CalciumD) Glucose
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Fat


8) FIGLU excretion test is to estimate deficiency of
A) Vitamin KB) Vitamin B12
C) Vitamin folic acidD) Niacin
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vitamin folic acid


9) The 3 - 'D's dermatitis, diarrhoea and dementia are
A) ThiaminB) Riboflavin
C) NiacinD) Pyridoxine
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Niacin


10) Avidin influences which of the following vitamins?
A) BiotinB) Niacin
C) ThiamineD) Phylloquinone
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Biotin